Bavyera'da oy kullanan yaklaşık bin kişi, randevu mağduru oldu

Bavyera'da yaşayan gurbetçi vatandaşlar için Münih fuar alanına kurulan 63 sandıkta, randevu sistemindeki hatadan dolayı dört seçim günü boyunca yaklaşık bin vatandaşın oy kullanamadığı öğrenildi. Randevu sistemindeki hatanın insanları...

Google Haberlere Abone ol
Bavyera'da oy kullanan yaklaşık bin kişi, randevu mağduru oldu

Bavyera'da yaşayan gurbetçi vatandaşlar için Münih fuar alanına kurulan 63 sandıkta, randevu sistemindeki hatadan dolayı dört seçim günü boyunca yaklaşık bin vatandaşın oy kullanamadığı öğrenildi. Randevu sistemindeki hatanın insanları mağdur ettiğini söyleyen CHP Münih Birliği Başkan Yardımcısı Gülbey Kılıç, dört gündür bu sebeple oy veremeyen vatandaşların sayısının bine yaklaştığını ifade etti. Vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi konusunda Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) nasıl bir karar alacağını bilmediklerini anlatan Kılıç, yaşanan sorunu partilerinin genel merkezlerine ve sivil toplum örgütlerine aktardıklarını söyledi.

Mağdur olan tüm vatandaşların isimlerini alıp parti merkezine ilettiklerini söyleyen Kılıç, seçimlerde ilk gün bin 600, ikinci gün bin 700 ve üçüncü gün yaklaşık 5 bin oy kullanıldığını aktardı. Yüzlerce kilometre mesafeden gelip, randevu sisteminden kaynaklanan hatadan dolayı oy veremeyen vatandaşların kendilerini çok üzdüğünü dile getiren AKP sandık temsilcisi Mehmet Akkoç, ''Bazı vatandaşların Frankfurt'a yaklaşık 60 kilometre mesafedeki Aschaffenburg kentinden, 400 kilometre yolu Münih'e kadar gelip randevularının ertelenmesinden dolayı oy veremeden geri dönmeleri bizi gerçekten üzdü.'' şeklinde konuştu.

Yaklaşık 600 vatandaşın bu şekilde mağdur olduğunu anlatan Akkoç, bunun dışında herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını açıkladı. Dört gün seçim alanında görev aldıklarını anlatan MHP Komisyon Üyesi Temsilcisi Mehmet Şanlı ise, sandıkların vatandaşların ayağına kadar gelmesinin güzel bir adım odluğunu, fakat buna karşın vatandaşların çekmiş olduğu çile de olduğunu ifade etti. Randevu sisteminden kaynaklanan hatalardan dolayı bazı vatandaşların oy kullanamadıklarını anlatan Şanlı, yaklaşık bin vatandaşın bu şekilde mağdur edildiğini söyledi. Bu konuda YSK'nın yapacağı açıklamayı beklediklerini sözlerine ekledi.

Randevu sistemi mağdrularından Muhammed Vurucu, dört kişilik ailesi ile oy verme hakkını kullanmak üzere ikinci kez geldiğini, ancak sistemde yaşanan karışıklıktan dolayı oy vermediklerini söyledi. İlk geldiklerinde sadece bir aile ferdinin oy verebildiğini anlatan Vurucu, yetkililerin diğer aile fertlerinin Pazar günü oy vereceğini söylediğini ve geri çevrildiklerini anlattı. Son gelişlerinde de randevu sisteminin tekrar değiştiğini öğrendiklerini kaydeden Vurucu, veremedikleri oyların boşa gittiğini dillendirdi ve yetkililerden soruna çözüm bulmalarını istedi.

Nürnberg'li Nermin Altıncı, Almanya'da oy vermekten çok mutlu olduğunu söyledi. Türklerin Almanya'da ilk defa seçime katılmalarının güzel bir gelişme olduğunu açıklayan Arif Bingül ise ilerleyen sürelerde randevu sistemi hatalarının önüne geçilebileceğini kaydetti. CİHAN

Yorumlar