Bavyera eyalet hükümetinde yolsuzluk skandalı

Almanya’nın en zengin eyaletlerinden biri olan Bavyera’da yolsuzluk skandalı gündeme bomba gibi düştü. Kabinedeki 2 bakanın ve 3 bakanlık müsteşarının eşlerine ve yakın aile çevresine haksız kazanç sağladıkları iddiası tartışılıyor.Bild...

Google Haberlere Abone ol
Bavyera eyalet hükümetinde yolsuzluk skandalı

Almanya’nın en zengin eyaletlerinden biri olan Bavyera’da yolsuzluk skandalı gündeme bomba gibi düştü. Kabinedeki 2 bakanın ve 3 bakanlık müsteşarının eşlerine ve yakın aile çevresine haksız kazanç sağladıkları iddiası tartışılıyor.

Bild gazetesinde yer alan iddialara göre haksız yere aktarılan para miktarı toplamda 1,3 milyon Euro’yu buluyor.

Sosyal Demokratların (SPD) önergesi üzerine Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) hükümetinde görev yapan bakanlar ve müsteşarlarla ilgili bilgiler gün yüzüne çıktı. İddialarla ilgili eyalet başbakanlık dairesi listeyi yayınladı.

Listeye göre ailesine en fazla haksız yere para aktaran kişinin Kültür Baranı Ludwig Spaenle olduğu belirlendi. Spaenle, Ocak 1997 ile 30 Nisan 2013 tarihleri arasında kırtasiye gideri ve basın çalışması olarak eşine 635 bin Euro aktardı.

Spaenle 30 Ekim 2008’de bakan olmuştu. Kültür Bakanı vergi denkleştirmesine bazı detayla gözden kaçtığı için 37 bin Euro’sunu devlete geri ödemiş.

Tarım Bakanı Manfred Brunner ise eşi Diana’ya 1 Ocak 2000 ile 31 Aralık 2009 arasında toplamda 253 bin Euro para aktarmış. Brunner eşinin haftada 20 saat çalışması karşılık bu miktarı ödemiş. Brunner, kız kardeşine 51 bin Euro, yeğenine ise 13 bin Euro para aktarmış. Brunner de 30 Ekim 2008’de bakanlık görevine getirilmişti. Tarım Bakanı ailesine ve yakınlarına aktardığı paramın sadece 13 bin Euro’sunu geri ödemiş.

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Gerhard Eck eşine 204 bin Euro, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Franz Pschierer ise eşine 136 bin Euro para aktarmış. Bilim Bakanlığı Müsteşarı Bernd Sibler da toplamda eşi Micheala’ya 93 bin Euro ödeme yapmış. CİHAN

Yorumlar