Batılı ülkeler Rusya’ya yaptırımı genişletiyor, Putin listede değil

Rusya’nın Ukrayna politikalarına tepki gösteren Batılı ülkeler ek yaptırım kararı aldı. Doğu ve güney Ukrayna’da 10’dan fazla kentte kamu binalarını ele geçiren Rusya yanlısı göstericiler eylemlerine devam ediyor. Kırım’ı topraklarına...

Google Haberlere Abone ol
Batılı ülkeler Rusya’ya yaptırımı genişletiyor, Putin listede değil

Rusya’nın Ukrayna politikalarına tepki gösteren Batılı ülkeler ek yaptırım kararı aldı. Doğu ve güney Ukrayna’da 10’dan fazla kentte kamu binalarını ele geçiren Rusya yanlısı göstericiler eylemlerine devam ediyor. Kırım’ı topraklarına katan Moskova, Kiev’de federasyon yapısı ve tarafsız yönetim talep ediyor.

Uzak doğu turu çerçevesinde bulunduğu Manila’da bir basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Barack Obama, yaptırımlara dahil olacak kişi ve şirket listesinin genişletileceğini söyledi. Bu çerçevede Rusya’ya yönelik ileri teknoloji ürünlerin ihracatı engellenmiş olacak.

ABD Başkanı yaptırım listesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in olmadığını teyit etti. Yeni yaptırımlardan Rusya’nın bankacılık ve savunma sektörünün olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

New York Times gazetesi Beyaz Saray kaynaklarına dayandırarak verdiği haberinde Rosneft Başkanı İgor Seçin ve Gazprom Başkanı Aleksey Miller’in listeye alınacağını iddia etti. Washington’ın bugün açıklaması beklenen ek yaptırım listesinde Putin’e yakın isimlerin yer alması bekleniyor.

Pazar günü CBS kanalına konuşan ulusal güvenlikten sorumlu ABD Başkan Yardımcısı Tony Blinken, Rusya’nın savunma ve ileri teknoloji alanlarını kapsayacak yeni yaptırımlar için çalıştıklarını ifade etmişti. Blinken, “Putin’in çevresinde olan ve Rusya ekonomisine önemli etkisi olan kişileri ve kontrollerindeki şirketleri dikkate alıyoruz.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

G7 ülkeleri Rusya’yı Cenevre Anlaşması’na uymama ve Ukrayna’daki tansiyonu yükseltmekle suçlamışlardı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Ukrayna sorununun yaptırım dili ile çözülmesinin imkansız olduğuna dikkat çekiyor.

Brüksel ise Rusya’ya daha fazla yaptırım konusunda ABD kadar rahat değil. Rusya’nın AB ülkeleri ile 2013 toplam ticaret hacmi 400 milyar doların üzerinde. ABD ile toplam rakam 26 milyar dolar.

CİHAN

Yorumlar