Başbakanlık Müşaviri Yerkel'in tekmesi dünya basınında

Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel’in, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanılan maden felaketinden sonra hükümeti protesto eden bir vatandaşa tekme atması dünya basınında hayret ve tepkiyle karşılandı. Yusuf Yerkel’in, yerde yatan vatandaşa...

Google Haberlere Abone ol
Başbakanlık Müşaviri Yerkel'in tekmesi dünya basınında

Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel’in, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanılan maden felaketinden sonra hükümeti protesto eden bir vatandaşa tekme atması dünya basınında hayret ve tepkiyle karşılandı.

Yusuf Yerkel’in, yerde yatan vatandaşa attığı tekmenin değişik karelerde çekilmiş fotoğraflarını web sayfasına taşıyan NBC televizyonu, ‘‘Erdoğan’ın danışmanı ve hükümetin olaya karşı takındığı tavır herkesi şok etti’’ diye verdi.

ABD’nin en ünlü televizyon kanallarından NBC konuya geniş yer ayırırken, Çarşamba günü Soma’yı ziyeret eden Erdoğan’a halkın tepki göstererek ‘‘Katil’’ ve ‘‘Hırsız’’ diye haykırdıklarına dikkat çekti. Protestocuları alandan uzaklaştırmaya çalışan emniyet güçlerinin bir göstericiyi yerde etkisiz hale getirmeye çalıştığı sırada Erdoğan’ın danışmanı Yerkel’in tekmelediğine vurgu yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘‘Bu tür olaylar bu işin doğasında var’’ sözlerini de haberinde yer veren NBC, Başbakan’ın halkın öfkesinden bir markete sığınarak korunduğunu kaleme aldı.

CNN: ERDOĞAN’A DANIŞMANINDAN YARDIM

CNN televizyon kanalı da internet sitesinde fotoğraflarla okurlarına taşıdığı Soma’daki acının ilk karesinde Yerkel’in, yerde yatan vatandaşa attığı tekmeyi verdi. CNN’deki haberde, ‘‘Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a danışmanından yardım. Başbakanı protesto eden ve polis tarafından yere yatırılan göstericiye, Yerkel, tekme atarak yardım etti’’ ifadelerini kullandı.

Daily News gazetesi de aynı fotoğraf karesine CNN gibi; Başbakan’a danışmanından protestocuya tekmeli yardım diye haberi yorumladı.

EL ARABİA: TÜRK LİDERİNİN İMAJINI ZEDELEDİ

El Arabia gazetesi ise fotoğraf ile birlikte verdiği haberinde, ‘‘Bir protestocu tekmeleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir yardımcısının video görüntüleri Türkiye'de infiala neden oldu. Tekme ve görüntüler Türk liderinin imajını zedeledi’’ dedi.

US News adlı haber dergisi de, Yerkel’in tekmeli fotoğrafını web sayfasında vererek, ‘‘Başbakan danışmanı olayı doğruladı ve kendisini olayda tahrik yapılmakla savundu’’ diye yazdı.

NY TİMES: YERKEL ÖZÜR DİLEMEDİ

New York Times (NY Times) gazetesi de web sayfasında Yerkel’in fotoğrafı için ‘‘Protestocuya hükümet yetkilisinin öfkesi doludizgin’’ başlığı ile verdi. Aynı haberde Yerkel’in, BBC Türkçe’ye verdiği mülakatta yaptığını kabullendiğini belirterek, olayın sosyal medyada büyük tepki çektiğine işaret etti. NY Times, haberinde hükümetin yaşanılan trajediye sorumluluk yerine öfke ile üstüne gittiğini de yazdı. Haber de dikkat çeken bir başka ayrıntı da, Yerkel’in, yaptığı eylemden dolayı özür dileme ya da görevinden istifa etmediğini yalnızca ‘‘üzgünüm’’ dediğine işaret edildi.

AP haber ajansı ise dünyaya geçtiği haberinde Yusuf Yerkel’in, yerde polis tarafından etkisiz hale getirilmiş protestocuya attığı tekme için ‘‘infiala yol açtı’’ diye verdi. CİHAN

Yorumlar