Başbakan Erdoğan Berlin'de

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük ziyaret için Almanya'nın başkenti Berlin'e geldi.

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Erdoğan Berlin'de

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük ziyaret için Almanya'nın başkenti Berlin'e geldi. Erdoğan yarın öğle saatlerinde Başbakan Angela Merkel ile görüşecek, akşam saatlerinde ise Tempodrom'da vatandaşlara hitap edecek. Erdoğan'ı dinlemek için 7 bin vatandaşın gelmesi bekleniyor.

Yarın sabah Deutsche Politik für Auswärtige Politik (DGAP) kuruluşunda bir konuşma yapacak olan Erdoğan'ın buradaki konuşmasının üst başlığı “21. Yüzyılda Türkiye, Avrupa ve Dünya." Erdoğan, daha sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya gelecek. Merkel ile görüşmenin ardından da bir basın toplantısı düzenlenecek. Alman medyasında, iki başbakanın görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişkiler ve uluslararası ilişkiler dışında Türk lirasının değer kaybının da gündeme gelebileceği belirtiliyor.

TEMPODROM´DA VATANDAŞLARA HİTAP EDECEK

Başbakan Erdoğan akşam saatlerinde ise Berlin'de Tempodrom salonunda vatandaşlara hitap edecek. Program, AK Parti’ye yakınlığı ile tanınan Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) adlı kuruluş tarafından organize ediliyor.

Erdoğan'ın Berlin'deki konuşması Almanya'daki vatandaşlara üçüncü hitabı olacak.

Erdoğan 2010 yılının mayıs ayında Köln'de, bir yıl sonra 2011 yılının da şubat ayında Düsseldorf'ta vatandaşlara hitap etmiş ve özellikle Köln'deki konuşması Alman kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Burada Başbakan Erdoğan´'ın özellikle “Asimilasyon insanlık suçudur" şeklindeki ifadesi Almanya'da sert tepkilere yol açmış ve haftalarca süren tartışmaları beraberinde getirmişti.

ALMAN MEDYASINDA FİŞLEME YORUMU

Almanya ziyareti öncesi İkinci Alman Televizyonu ZDF`e konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yolsuzluk suçlamalarına girmedi. Ancak Başbakan Erdoğan burada da komplo teorilerine başvurdu ve hükümete karşı komplo yapıldığını iddia etti.

Diğer taraftan Almanya'da Türkiye'deki yolsuzluk soruşturmaları üzerine çıkan siyasi kriz ile ilgili haberlerin de arkası kesilmiyor. Die Welt gazetesinde Türkiye'deki gelişmeler ile ilgili verilen haberde “Erdoğan hükümet karşıtlarını çevre illere gönderiyor" başlığını kullanıldı. Haberde hükümetin bu kadar süre içinde binlerce memuru görevinden almasının hükümetin devlet memurlarının zihinleri ve dünya görüşleri ile ilgili fişlemeler yaptırdığı şüphesini uyandırdığı kaydedildi. Haberde ayrıca 2004 yılında Erdoğan'ın Hizmet’e yakın kişilerle mücadeleyi öngören bir metni de imzaladığına dikkat çekildi.

"ERDOĞAN DURUMU KÖTÜLEŞTİRMEK İÇİN HER ŞEYİ YAPIYOR"

Öte yanan Wirtschaftswoche isimli dergide, Türk lirasının değer kaybı ve Türkiye'deki siyasi tartışmaların ekonomik yansımaları öne çıkarıldı.

Siyasete güven azaldığı için sermaye kaçışının Türkiye'yi daha ağır vurduğu ifade edilen haberde, “Başbakan Erdoğan ise bu süreci daha da kötüleştirmek için elinden gelen her şeyi yapıyor." denildi. Haberde ayrıca Merkez Bankası'nın faizleri yükseltme kararı ile ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: “Eğer konuyla ilgili olarak iyi niyetini kaybedecek olursa ne olacak? Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Bulgar sınırında gümrük müdürü olarak mı atanacak?" diye sordu. Derginin yazısında ayrıca Türk lirasının düşüşüne paralel olarak Başbakan Erdoğan'ın kendi partisinde de itibarının düştüğü yorumu yapıldı. CİHAN

Yorumlar