Bakü'de 'Yaşayan Yunus Emre' sempozyumu başladı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 'Yaşayan Yunus Emre' konulu uluslara arası sempozyum başladı.

Google Haberlere Abone ol
Bakü'de 'Yaşayan Yunus Emre' sempozyumu başladı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 'Yaşayan Yunus Emre' konulu uluslara arası sempozyum başladı. Sempozyuma Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun , milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı
Sempozyum, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi'nin Edebiyat Enstitüsü Başkanı İsa Habipbeyli'nin açılış konuşmasıyla başladı. Habipbeyli konuşmasında Yunus Emre'nin eserlerindeki mesajların halen çok aktüel olduğunu vurguladı.
10 farklı ülkeden 16 akademisyenin 70 tebliğ sunacağı sempozyumda konuşan Büyükelçi Alper Coşkun ise Yunus Emre'nin 21'inci yüzyılda işaret ettiği yolu anlamaya, hatırlamaya, yaymaya daha da çok ihtiyaç olduğunu bildirdi. Coşkun '' Öteki ve ötekileştirmenin daha belirgin ortaya çıktığı, ırk, din, dil, mezhep farklılıklarından ötürü dışlamanın, aşağılamanın ve hatta öldürmenin görülebildiği günümüzde, Yunus Emre ve onun temsil ettiği felsefenin anlamı daha da önemli hale geliyor. ''dedi.

Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Bakü Temsilcisi Seriye Gündoğdu da konuşmasında Yunus Emre'nin Türk ve Türk kültürünü seven herkes için çok şeyler ifade ettiğini bildirdi. Gündoğdu, Yunus'u kastederek, ''Şiirlerinde her devrin okuyucusu yada dinleyicisi kendini etkileyecek bir şeyler bulmuştur.''dedi.
Basına açıklamalarda bulunun Türkiye'nin Bakü Kültür ve Tanıtım Müşaviri Seyit Ahmet Aslan da Yunus Emre'nin fikirlerinin helan yaşadığını bildirerek, '' Biz Yunus Emre'nin hiç ölmeyeceğini, onun kabrinin mezarlarda olduğunu, hep söyleye geldik, söyleye durduk. '' ifadesini kullandı. Aslan sempozyuma 10 farklı ülkeden 16 bilim adamının iştirak ettiğini belirterek, söz konusu akademisyenlerin konuya ilişkin 70 ten fazla bildirisini kitap haline getirerek insanlığın istifadesine sunduklarını söyledi.
Etkinlik, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi, Türkiye Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) başkanlığı ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Bakü Temsilciliği'nin ortak organizesi ile gerçekleşiyor.
CİHAN

Yorumlar