Bakü'de 2. Küresel Açık Toplumlar Forumu başladı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen 2. Küresel Açık Toplumlar Forumu'na 57 ülkeden 200'e yakın siyaset, uzman ve bilim adamları katıldı.Söz konusu forumun açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan'ın...

Google Haberlere Abone ol
Bakü'de 2. Küresel Açık Toplumlar Forumu başladı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen 2. Küresel Açık Toplumlar Forumu'na 57 ülkeden 200'e yakın siyaset, uzman ve bilim adamları katıldı.

Söz konusu forumun açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan'ın bir genç ülke olarak kısa bir zamanda büyük işler başardığını ve ülke ekonomisinin en hızlı kalkınan ekonomiler arasında bulunduğunu söyledi. Azerbaycan'ın bugün temelleri çok sağlam olan bir devlet olduğuna vurgu yapan Aliyev, uyguladıkları reformlarla, demokrasi, serbest toplanma ve internet özgürlüğünü temin ettiklerini belirtti. Siyasi reformlarla ekonomik reformları paralel yürüttüklerini dile getiren Aliyev, Azerbaycan'ın 20 yıl önceki durumuyla aynı olan ülkelere örnek olabileceğini kaydetti. Ülke toprakların işgaline vurgu yapan Aliyev, "Toprak bütünlüğümüzü mutlaka temin edeceğiz. Karabağ Ermenileri referandum yaptı. Dünya bu referandumu tanımadı. Uluslararası hukuk bizim tarafımızda fakat bu hukukun uygulanması için yeterli değil. Adaletin sağlanması için çok güçlü olmalıyız. Maalesef bu gün görüyoruz ki uluslararası ilişkilerde güç etkeni büyük yer tutuyor. Biz de daha güçlü olmalı, kendi kaderimizi kendimiz belirlemeliyiz." dedi.

Azerbaycan Diasporla İş Üzere Devlet Komitesi Başkanı Nazim İbrahimov da basına yaptığı açıklamada, ikincisi yapılan söz konusu form için bir daha dünya siyasilerinin Bakü'de buluştuğunu ve formun başarıyla sürdürüldüğünü ifade etti.

Azerbaycan Diasporla İş Üzere Devlet Komitesi, Uluslararası Nizami Gencevi Merkezi ve Madrid Kulübü tarafından düzenlenen foruma, Letonya, Gürcistan, Bulgaristan, Sırbistan, Romanya, Moldova, İsrail ve diğer ülkelerin eski devlet adamları katıldı.

Söz konusu forumda, açık toplumların kapsamı ve esasları, bileşik durumlarda anlaşmazlıkların çözüm yöntemi, sürekli gelişim sürecinin sağlanması için çok yönetimli ve kurumsal çerçeveye olan ihtiyaç, kadınların toplumda rolünün güçlendirilmesi ve diğer önemli konular masaya yatırılacak.

Oturumlar şeklinde gerçekleştirilen söz konusu forum yarın son bulacak. Küresel Açık Toplumlar Forumu’nun ilk toplantısı Mayıs 2013'te Bakü’de yapılmıştı. CİHAN

Yorumlar