Bakan Yıldız: (Elektrik kesintileri konusunda) herhangi bir sıkıntı yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik enerjisi konusunda herhangi bir sıkıntı bulunmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: (Elektrik kesintileri konusunda) herhangi bir sıkıntı yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik enerjisi konusunda herhangi bir sıkıntı bulunmadığını söyledi.

Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TAP) inşası adına paydaş ülkelerin üst düzey yetkililerinin katılımıyla yatırım amaçlı nihai imzaların atılacağı törene katılmak için Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Yıldız, basının sorularını cevapladı. Uzun süreli elektrik kesintileri konusunda sorulan soruya Bakan Yıldız, ''Herhangi bir öngördüğümüz sıkıntı bulunmamaktadır." dedi Mevsimin kış olduğu ve olumsuz hava koşullarının yaşandığına dikkat çeken Yıldız, "Biz atmosfere açık işletmecilik yapıyoruz. Yani eksi 30 derecede bulunan trafomuz da var, hele hele Türkiye'de artı 40 derecede de aynı trafolar işliyor.'' dedi. Zaman zaman aksıkların olmasının sadece Türkiye'ye özgü olmadığını belirten Yıldız, söz konusu durumun dünyanın her yerinde yaşanabildiğine dikkat çekti.

Taner Yıldız, elektrik kesintisi yaşanan Yozgat'ın Yerköy ilçesinde trafo tamirinin aralıksız çalışmalarla gece 04.00'e kadar tamamlandığını bildirerek, "Bu trafolar içerisinde 20 yaşında olanlar, 30 yaşında olanlar var. O yüzden bunu genele şamil kılmak, Türkiye'nin genelindeymiş gibi göstermek doğru değildir.'' dedi. Bakan Yıldız konunun çözümü noktasında ülkede bulunan yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin bir kez daha ortaya çıktığını bildirdi.

IRAK'IN AÇIKLAMALARI OLUMLU

Bakan Yıldız, Irak Enerji Bakanı Şehistani'nin ülkenin petrolünün Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına ulaştırılması konusundaki ifadelerini son derece olumlu olarak değerlendirdiklerini bildirdi. Şehistani ile Bağdat'ta görüştüklerini hatırlatan Yıldız, "Irak petrollerinin ister kuzeyden istese güneyden Irak'ın bir çok bölgesinden dünya pazarlarına açılmasının Türkiye üzerinden olmasının doğru olacağını söyledi Şehistani.'' dedi.

Iraklı Bakan'ın görüşlerine aynen katıldıklarını bildiren Yıldız, Irak hükumetinin konuya ilişkin 3 temel şartı olduğunu ifade etti. Yıldız söz konusu şartları Kuzey Irak'tan geçecek ve Türkiye üzerinden akacak petrolün miktarı, paralandırılması ve Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yüzde 5'lik hesabın oluşturulması şeklinde açıkladı. Yıldız her 3 şartı da olumlu ve makul karşıladıklarını söyledi.

İhracı yapılacak petrolün Irak petrolü olduğuna dikkat çeken Yıldız, "Bağdat'ın 3 şartının gerçekleşeceği bir sözleşmenin doğru olacağına biz de inanıyoruz. O yüzden komşu ve kardeş Irak'la biz yoku değil varı paylaşacağız.'' dedi. Yıldız, Irak'la imzalanması muhtemel anlaşmalarla Yumurtalık boru hattının 1,5 milyon varil olan günlük kapasitesinin yakalanma yollarının arandığını sözlerine ekledi.

TAP GELECEK KUŞAKLAR ADINA ÇOK ÖNEMLİ

Bakan Taner Yıldız bugün yatırım amaçlı nihai imzaların atılacağı TAP'ın gelecek kuşaklar adına önemli olduğunu söyledi. Söz konusu projenin hayat bulması adına 2 yıldır hazırlık yapıldığını ifade eden Yıldız, "Şahdeniz 2 dediğimiz ve 29 milyar dolarlı keşfi çıkartılan üretim projesinin yatırım kararı bugün inşallah imzaya açılmış olacak." dedi. Türkiye adına Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) devamı olmasının önemli olduğuna dikkat çeken Yıldız, AB üyesi ülkelerin arzdaki problemlerinin çözümüne katkı sağlaması adına da önemli olduğunu söyledi.

Projenin keşfi, üretimi, Gürcistan Türkiye ve İtalya'ya kadar iletimi ile birlikte yaklaşık keşfinin 45 milyar dolar olduğunu ifade eden Yıldız, söz konusu miktarın 5 yıl içerisinde harcanacağını söyledi. Yıldız, dünyanın en önemli doğalgaz rezervlerinin bulunduğu Hazar havzasındaki bu kaynakların tüketim noktasına ulaştırılmasıyla ilgili bir konu olduğunu ifade etti. Bakan Yıldız Türkiye olarak kış mevsiminde olduğumuza dikkat çekerek doğalgaz konusunda tedarik noktalarını arttırmak istediklerini söyledi. Söz konusu artımın en önemli ayağının Şahdeniz 2 projesi olacağını ve Türkiye'nin projeden 6 milyar metreküp doğalgaz alacağını söyledi CİHAN

Yorumlar