Avrupa’nın Rusya enerji bağımlılığından kurtulması zor

Rusya’nın Kırım’ı topraklarına dahil etmesinin ardından yükselen tansiyon enerji savaşına dönüşüyor.

Google Haberlere Abone ol
Avrupa’nın Rusya enerji bağımlılığından kurtulması zor

Rusya’nın Kırım’ı topraklarına dahil etmesinin ardından yükselen tansiyon enerji savaşına dönüşüyor. Rusya’nın Ukrayna’ya verdiği doğalgazda tüm indirimleri kaldırarak serbest piyasa şartlarına çekmesi AB’nin tepkisine neden oldu.

Hafta başında Brüksel’de bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Ukrayna ve diğer birlik üyesi ülkelerin Rusya’ya enerji bağımlılığının azaltılması konusunu ele aldı. Batılı yetkililere göre enerji insanların taleplerine karşı bir silah olarak kullanılmamalı.

ABD ve AB’nin Rus enerjisine bağımlılığı azaltma çalışmalarına ise Moskova’dan cevap geldi. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rusya’nın enerji kaynaklarından batılı ülkelerin vazgeçmelerinin kolay olmayacağını, ABD’den gelecek sıvılaştırılmış doğalgaz girişimlerinin de ekonomik olmadığını savundu.

“Rus doğalgazı ve petrolünden vaz geçmek çok zor…” tespitinde bulunan Novak, “Avrupa Birliği yaklaşık 475 milyon ton petrol ithal ediyor. Bunun 200 milyon tonu Rusya’dan. Bir diğer ifade ile bağımlılık yüzde 40 seviyesinde…” bilgisini paylaştı.

Petrol ve doğalgaz piyasasında bir denge olduğu, bunu engellemeye yönelik adımların öngörülemeyen sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunan Novak, “Bir çok Avrupa ülkesi kategorik olarak Rusya’ya yönelik yaptırımlara karşı…” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Birliği ülkelerinin Rusya’ya doğalgaz bağımlılığı ise yüzde 30’lara ulaşmış durumda. Rusya doğalgaz arzının yüzde 80’ini ise hala Ukrayna üzerinden gerçekleştiriyor. Rusya’nın Ukrayna ile yaşayacağı sorundan Avrupa ülkelerinin de doğrudan etkilenmesi muhtemel. CİHAN

Yorumlar