Avrupalı liderler, savaşta hayatını kaybedenleri 100 yıl sonra andı

Avrupa Birliği zirvesi dün, Belçika'nın Ypres şehrinde I. Dünya Savaşı’nın 100. yılında kurbanların anılmasıyla başladı. 28 ülkenin liderlerinin bugün AB Komisyonu başkanı başta olmak üzere birliğin önemli kurumlarında görev yapacak...

Google Haberlere Abone ol
Avrupalı liderler, savaşta hayatını kaybedenleri 100 yıl sonra andı

Avrupa Birliği zirvesi dün, Belçika'nın Ypres şehrinde I. Dünya Savaşı’nın 100. yılında kurbanların anılmasıyla başladı. 28 ülkenin liderlerinin bugün AB Komisyonu başkanı başta olmak üzere birliğin önemli kurumlarında görev yapacak isimleri belirlemesi bekleniyor.

I. Dünya Savaşı’nın üzerinden tam yüz yıl geçti. Avrupa’da başlayan ve bütün dünyaya yayılan savaş toplamda 17 milyon insanın canına milyonlarcasının da yaralannmasına neden olmuştu.

Dünya üzerinde açtığı tahribat ve insanlık tarihindeki ilk küresel savaş olması bakımından da hafızalardaki tazeliğini halen koruyor.

I. Dünya Savaşı’nın 100. yıldönümünde bu acı olayın anısana AB liderleri Belçika’nın Ypres şehrinde bir araya geldi ve AB zirvesinin ilk gününde düzenlenen törene katıldı. Yüzyıl önce savaşan taraflar barış mesajları verdi.

AB Konseyi Başkanı Herman van Rompuy, törende yaptığı konuşmada, 1914’te başlayan ve 1918’de sona eren savaşı “akıl tutulması” olarak tarif etti ve “Avrupa’nın kendini nasıl yıktığını” anlattı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve diğer 27 AB ülkesinin liderleri de 54 bin 896 kayıp askerin isimlerinin yazılı bulunduğu anıtta saygı duruşunda bulundu ve birer çiçek bıraktı.

CAMERON, JUNCKER’E KARŞI

Öte yandan AB liderleri bugün sona erecek zirvede AB komisyon başkanı, AB dış ilişkiler ve güvenlik yüksek temsilcisi, Eurogroup başkanı gibi önemli koltuklara oturacak isimleri de belirlemeye çalışacak.

AB Komisyonu başkanlığı için ismi öne çıkan Lüksemburg eski Başbakanı Jean Claude Juncker’e karşı İngiltere’nin vetosunu aşılmaya çalışılacak. Almanya’nın desteklediği Juncker konusundaki pazarlıklar sürüyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Juncker’in bu göreve seçilmesi durumunda ülkesinin AB’den ayrılacağı tehdidinde bulunmuştu.

Söz konusu zirve AB’nin geleceğinin şekillenmesi bakımından en kritik zirvelerden biri olarak değerlendiriliyor. CİHAN

Yorumlar