Avrupa Parlamentosu'ndan AB Ülkelerine 'Ermeni İddialarını Tanıyın' Çağrısı

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) ülkelerine Ermeni iddialarını tanıma çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Parlamentosu'ndan AB Ülkelerine 'Ermeni İddialarını Tanıyın' Çağrısı

AP'nin 'İnsan Hakları ve Demokrasi 2013 yıllık Raporu'nun kabul edilen karar metninde, AB ülkelerine, Ermeni iddialarını tanıma çağrısı yapıldı.

Metnin 77. maddesinde, 1915 olaylarına ait Ermeni iddialarının bu sene 100. sene dönümünün kutlanacağına dikkat çekilerek, aza devletler ve AB kurumlarının iddiaların tanınmasına yardım sağlaması gerektiği söylendi.

EPP DE BENZER ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

AP'deki en iri siyasal küme bulunan Avrupa Hristiyan Demokratlar grubunun çatı örgütü Avrupa Hakları Partisi (EPP) de geçtiğimiz haftalarda, AP'nin Brüksel'deki oturumunda, Türkiye'ye aynı bir çağrıda bulunmuştu.

EPP, Türkiye'nin tarihsel ve geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğini savunmuş, 24 Nisan'ın da 'Ermeni Soykırımını Anma Günü' ilan edilmesini istemişti.

'3. ÜLKELERLE BÜTÜN ANLAŞMALARA ŞART KONULDU'

AP kararında, Ermeni iddialarının yanı paradigma AB'nin üçüncü ülkelerle, hür ticaret işbirliği de aralarında olmak üzere yapacağı tüm anlaşmalara tyükselişmasız ve art dönülmez bir biçimde insan haklarına saygı şartını koyması istek edildi.

Kararda, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği'nin, Avrupa güvenlik stratejilerini belirlerken, insan hakları odaklı kriz önleme mekanizması oluşturması ve AB'ye aza devletlerin göçmen ve sığınmacı kabulleri için birlikte standartları daha canlı bir biçimde oluşturarak yaşama geçirmeleri istendi.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar