Avrupa Ekoloji Partisi'nin kurucusu: Aşırı şağın yükselişi çok büyük tehlike

Avrupa Ekoloji Partisi'nin kurucusu, Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Partisi'nin (EELV) de eski Genel Sekreteri, Pascal Durand aşırı sağın Avrupa'da yükselişinin endişe verici olduğunu söyledi. Cihan Haber Ajansı'na konuşan Pascal Durand, "Avrupa'da...

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Ekoloji Partisi'nin kurucusu: Aşırı şağın yükselişi çok büyük tehlike

Avrupa Ekoloji Partisi'nin kurucusu, Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Partisi'nin (EELV) de eski Genel Sekreteri, Pascal Durand aşırı sağın Avrupa'da yükselişinin endişe verici olduğunu söyledi.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Pascal Durand, "Avrupa'da aşırı sağın yükselişi, milliyetçiliğin artması açılım için çok kötü bir uyarı. Bu partiler, Avrupa'nın genişlemesine karşı çıkmaktan ziyade, tamamen ortadan kaldırılmasına taraftarlar. Ülkelerinin Avrupa Birliği'nden çıkmasını istiyorlar. Bu çok büyük bir tehlike." ifadelerini kullandı.

Birçok ülkede aşırı sağın artan oyuna da dikkat çeken eski EELV Genel Sekreteri, aşırı sağ partilerin Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yüzde 20 oranında sandalye kazanma ihtimali bulunduğunu belirterek, "AP'de güçlü bir grup olsalar da parlamento genelinde büyük oranda azınlık olarak kalacaklar." diye konuştu. Durand, aşırı sağ partilerin dışarıya güçlü, gururlu imajı verdiklerini, gerçekte ise kendi içlerine kapalı, başta Avrupa Birliği'nden olmak üzere korkular içinde yaşadıklarını aktardı. Avrupa Parlamentosu'nun demokrat ve Avrupa mantığına bağlı kalacağının altını çizdi.

Aşırı sağın yükselişinin Türkiye'nin AB üyelik sürecini de etkilemeyeceğini belirten Durand, daha önce de bazı sağ ve sol partilerden Türkiye'nin AB üyeliğine karşı oluşan tepkilerin zamanla geliştiğini söyledi. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki görüşmelerin devam ettiğini hatırlatan Pascal Durand, Türkiye'nin AB değerlerini kabul etmesinin beklendiğini ifade etti. EELV Genel Sekreteri, özellikle internet özgürlüğü başta olmak üzere bazı konularda Türk hükümetiyle AB'nin aynı düşünmediğini vurguladı. Görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Durand, Türkiye AB'ye üye olduğu zaman bunun ne AB ne de Türkiye için problem yaratmaması gerektiğini kaydetti.

Fransız politikacı, Avrupa ile Türkiye arasında güçlü işbirliğinin bulunduğunu hatırlatarak, bu durumda iki tarafın da üzerine düşen sorumlulukları bulunduğunu vurguladı. Türkiye'nin AB'ye entegre olabileceğinin altını çizen Durand, "Durum biraz karışık, çünkü bazı Avrupa liderlerinin Türkiye'nin üyeliğine karşı olduğunu biliyoruz. Bununla ilgili biz uzlaşmaya varmalıyız. Hem Avrupa'daki arkadaşlarımıza hem de Türkiye'dekilere, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin iki tarafın da yararına olacağını göstermemiz gerekiyor." diye kaydetti. CİHAN

Yorumlar