Atina'ya cami istemeyen iktidar destekli aday, yerel seçimleri kaybetti

Yunanistan’da dün yapılan belediye ve eyalet seçimlerinde halk, hem istikrardan yana tavır koydu hem de kriz politikası uygulayan hükümete mesaj gönderdi. Oyların yüzde 97’sinin sayıldığı ilk tur yerel seçimlerde Atina belediyesi sınırları...

Google Haberlere Abone ol
Atina'ya cami istemeyen iktidar destekli aday, yerel seçimleri kaybetti

Yunanistan’da dün yapılan belediye ve eyalet seçimlerinde halk, hem istikrardan yana tavır koydu hem de kriz politikası uygulayan hükümete mesaj gönderdi. Oyların yüzde 97’sinin sayıldığı ilk tur yerel seçimlerde Atina belediyesi sınırları içerisinde cami istemeyen iktidarın büyük ortağı destekli aday Aris Spiliotopoulos elendi. Hakkında ‘organize suç örgütü’ davası süren ırkçı parti Altın Şafak ise oylarını arttırarak herkese şok yaşattı.

Yunanistan’da dün yapılan yerel seçimlere katılım, 2010 yılındakine benzer şekilde yüzde 60,5 düzeyinde gerçekleşti. Yaklaşık 10 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, daha önce dile getirilen 2010 yılına göre katılımın düşeceği tahmini doğrulanmadı. Beyaz ve geçersiz oy sayısı eyalet başkanlığı sandıklarında yüzde 7,1, belediye başkanlığı sandıklarında ise 3,8 ile azalma kaydetti. Dünkü seçimlerde yüzde 50+1 oy alamayan adaylardan en çok oyu alan ilk iki aday, 25 Mayıs’ta yeniden yarışacak. İkinci turda yeniden vatandaştan oy isteyecek olan ilk iki adayın zaferini ise oyun dışı kalan adayların tavrı ile seçmenlerine verecekleri mesajlar belirleyecek.

AP SEÇİMLERİNDE HÜKÜMETİ ACI REÇETE BEKLİYOR

Dünkü ilk tur yerel seçimlerde halk, her kesime mesaj gönderdi. Atina belediye başkanlığı yarışında hükümete tepki oyları dikkat çekti. İlk değerlendirmelerine göre vatandaş, önümüzdeki Pazar günü gerçekleşecek ikinci tur yerel seçimler ile birlikte yapılacak olan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde iktidara acı bir mağlubiyet yaşatacak. Ancak Avrupa dışı yaklaşıma yakın duranlara da itibar edilmesi kesinlikle beklenmiyor. Genel ya da yerel seçim ayırımı gözetmeyen Yunan halkı, ekonomik durgunluk ve kriz faturasının halka ödetilmesi yaklaşımına kullandıkları oylarla tepki gösteriyor.

BAŞKENT ATİNA’DA MUHALEFET ZAFERE YAKIN

Ülkede dikkatlerin kesildiği şehir ise başkent Atina oldu. Attika eyalet başkanlığı ve Atina belediye başkanlığı yarışında 2012 seçimlerinde büyük çıkış yakalayan ana muhalaefet SYRIZA adayları, kıl payı da olsa birinci ve ikinci sıraları alarak ikinci tura kalma başarısı gösterdi. Attika eyalet başkanlığı yarışında ilk sırayı SYRIZA adayı Rena Dourou, yüzde 23,75’lik oyla önde bitirirken, geçen dönem de bu görevi yapan Yannis Sgouros yüzde 22,16 ile ikinci oldu.

Atina belediye başkanlığı yarışında geçen dönem aynı koltuğu dolduran ve sevilen kişiliği ile takdir toplayan hukuk profesörü Yorgos Kaminis, dünkü seçimlerde de büyük bir başarı gösterdi ve yüzde 21,05 oyla ikinci tura kaldı. Geniş halk kesimlerinin desteğini alarak başkanlığa en yakın isim görülen Kaminis, SYRIZA adayı Gavril Sakellaridis (yüzde 20,01) ile ikinci turda kozlarını paylaşacak.

ATİNA CAMİSİNE KARŞI ÇIKAN ADAY ELENDİ

İktidarın büyük ortağı muhafazakar Yeni Demokrasi (ND) destekli Aris Spiliotopoulos ise ilk tur yerel seçimlerde yüzde 16,92’lik oyla yarış dışı kaldı. 2010 yılında parlamentoda oylanan Atina'ya cami yasasına destek veren eski bakan ve milletvekili Spiliotopoulos, yerel seçim kampanyasını Atina’ya cami yaptırmama üzerine kurmuştu. Spiliotopoulos, seçilmesi durumunda Atina’nın Votanikos semtinde yapılması planlanan (ihalesi bitti) caminin gettolaşmaya zemin hazırlayacağı iddiası ile referanduma götüreceğini savunmuştu. Caminin belediye sınırları dışına inşa edilmesi gerektiğini ileri sürerek tepki çeken Spiliotopoulos, göçmenlere karşı katı bir tutum taraftarı olunması gerektiğine dair beyanatlar da vermişti.

IRKÇI ALTIN ŞAFAK ÇIKIŞIYLA ŞOK YAŞATTI

Dün yapılan yerel seçimlerde dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise lider, milletvekili ve üyeleri hakkında ‘organize suç örgütü kurma ve yönetme’ gibi onlarca suçtan kovuşturma yürütülen faşist Neonazi Altın Şafak örgütünün oylarını arttırması oldu. Atina belediye başkanlığı seçimlerinde oylarını tam üç kat arttırmayı başaran şiddet yanlısı örgüt, hükümet ve demokratik sistemi destekleyen herkesi şoke etti. Altın Şafak’ın sözcüsü ve Atina belediye başkan adayı İlias Kasidiaris, yüzde 16,12 oy alarak büyük bir çıkış yaptı. Göçmenlere ve yabancılara yönelik yüzlerce suçtan sorumlu görülen ırkçı Altın Şafak, 2010 yılındaki yerel seçimlerde Atina belediyesinde yüzde 5,29 oy alarak çıkışa geçmişti.

Attika eyalet başkanlığı seçimlerinde de kayda değer bir seçmen desteği alan ırkçı Altın Şafak adayı İlia Panayotaros, yüzde 10 oy toplamayı başardı. Altın Şafak, 2012 genel seçimlerinde yüzde 7’lik oyla 18 milletvekilliği kazanmıştı.

SELANİK’İN KOZMOPOLİT BAŞKANI İKİNCİ TURDA

Geçen dönem Selanik Belediye Başkanı olarak görev yapan ve her kesimi kucaklayan yaklaşımı ile beğeni toplayan Yannis Butaris, yüzde 36,04’lük oy oranı yarışı ilk sırada tamamladı ve ikinci tura kalmayı başardı. Butaris’in ikinci turda ipi göğüslemesi bekleniyor.

LİDERLERDEN İLK TUR AÇIKLAMALARI

İlk sonuçların gelmeye başlamasının ardından yerel seçimlere dair açıklama yapan muhafazakar Yeni Demokrasi (ND) lideri ve Başbakan Antonis Samaras, “Gelecek hafta (25 Mayıs) yerel seçim süreci tamamlanacak. Aynı zamanda Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri mücadelesi de olacak. Bu mücadelede Yunanistan hak ettiği istikrara sahip olduğunu ispatlamalıdır.” dedi. Samaras, ‘halkın oylarıyla ülkenin istikrar ve kalkınmasına mı yoksa yeniden geriye doğru yuvarlanmasına mı katkı sunacağını göreceğiz’ ifadelerini kullandı.

Öte yandan ekonomik kriz döneminde yıldızı parlayan ve tepki oylarını toplamayı başaran ana muhalefet Radikal Sol (SYRIZA) lideri Aleksis Tsipras ise SYRIZA’nın yerel yönetimlerde hem yeni yol açtığını hem de güçlü bir etken haline geldiğini söyledi. 25 Mayıs’ta yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin yapılmayan memorandum referandumuna dönüşeceğini ifade etti.

İktidarın küçük ortağı PASOK lideri ve Başbakan Yardımcısı Evangelos Venizelos da gelecek hafta yapılacak AP seçimlerini hatırlattı ve ‘seçimler sonrası ilerici ve istikrar görüntüsüne sahip bir ülke olmalıyız’ dedi. Irkçı Altın Şafak’ın yerel seçimlerde artış kaydeden oylarına da değinen Venizelos, “Bütün demokratik güçlerin görevi, Nazizm ve şiddete karşı güçlü bir şekilde mücadele etmektir” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar