AP'nin 'Ermeni Soykırımını Tanıyın' Çağrısına Dışişleri'nden Sert Tepki

AP, İnsan Hakları ve Demokrasi Raporu'nun karar metninde AB ülkelerine, 'Ermeni soykırımını' tanıma çağrısı yaptı. Türkiye 'sorunlu' dediği çağrıyı esefle kınadı.

Google Haberlere Abone ol
AP'nin 'Ermeni Soykırımını Tanıyın' Çağrısına Dışişleri'nden Sert Tepki

Avrupa Parlamentosu'ndan aza devletlere 'Ermeni soykırımını' tanımaları yönündeki çağrısına Türkiye'den reaksiyon geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, AP raporunda yer sektör ifadeleri fevkalade sorunlu bulduklarını anlatım ederek esefle kınadıklarını söyledi. AP'nin tek yanlı yaklaşım sergilediğini kaydeden Bilgiç, 'Rapor, mantık ve yasa dışı talepler öne sürmektedir' dedi.

'FEVKALEDE SORUNLU, ESEFLE KINIYORUZ'

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) bütün Avrupa Birliği üyelerine 'Ermeni soykırımını' yasal şekilde tanıma çağrısı yapması Türkiye'nin tepkisine sebep oldu. Dışişleri Başkanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, AP raporunda yer sektör ifadeleri fevkalade sorunlu bulduklarını anlatım ederek esefle kınadıklarını vurguladı.

'MANTIK VE HUKUK DIŞI TALEPLER'

Bilgiç, bir soruya verdiği yazılı izahatda şu ifadelere yer verdi: 'Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu sebebi ile 12 Mart 2015 tarihinde kabul edilen '2013 Yılı Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi' başlıklı raporda, 1915 vakaları konusu için tarihsel gerçeklikten ve yasal dayanaktan mahrum ifadelere yer verilmiştir. Bu ifadeleri her bakımdan fevkalade sorunlu buluyor ve esefle karşılıyoruz. Rapor, Osmanlı İmparatorluğu'nun bütün İmparatorluk halkı için trajik bulunan bir dönemini, seçici bir adalet duygusu ve tek taraflı bir yaklaşımla yorumlamaktadır. Ülkemizin konuya ait insani, gerçekçi ve yapıcı açılımlarını göz arkası etmekte; mantık ve yasa dışı talepler öne sürmektedir.'

'AP'NİN TEK YANLI YAKLAŞIMI TÜRK-ERMENİ DOSTLUĞUNA HİZMET ETMİYOR'

Gelişmeleri söz konusu tarihsel meseleyi bilmeyenler yada siyaseten istismar etmek isteyenlerce atılan bir adım şekilde değerlendiren Dışişleri Sözcüsü, 'Türkiye-AB ilişkilerine ziyan verdiği gibi, Türkler ile Ermenilerin geleceklerini beraber inşa edebilmelerini de zorlaştırmaktadır. Avrupa Parlamentosu bu tek yanlı yaklaşımı, 1987 yılında kabul ettiği 'Ermeni Sorununun Siyasi Çözümü' başlıklı kararda ve müteakip belgelerinde de sergilemiştir. Bu yönde adımların, Türk-Ermeni dostluğuna hizmet etmediği aleni deneyim edilmiştir.' dedi.

'ÖNYARGILI VE TARAFGİR MÜDAHALELER'

Avrupalı ortaklardan beklentinin problemi daha da derinleştirmek yerine çözüme yönelik yapıcı katkılar sunmak olduğunu kaydeden Bilgiç, AB'den konunun tarafsız ve bilimsel biçimde araştırılmasından kaçındığını söylediği Ermeni yönünü diyaloga ve uzlaşmacı olmaya teşvik etmesi olduğunu vurguladı. Bilgiç, 'Türkiye, önyargılı ve tarafgir müdahalelere rağmen, Türkler ve Ermenilerin beraber tarihlerini birbirleriyle adil ve açık görüşlülükle diyalog biçiminde ele almaları için üstüne düşeni yapmaya ve tarihe tek taraflı bakışın, evrensel değerler ve uluslararası yasa hilafına tescil ettirilmesine yönelik girişimlerin karşısında durmaya devam edecektir.' ifadelerine yer verdi.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar