AP seçimlerinde mükerrer oy krizi

Alman Die Zeit Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Giovanni di Lorenzo’nun Avrupa Parlamentosu seçimlerinde iki defa oy kullanması tepki gördü. Alman ve İtalyan vatandaşı Di Lorenzo'nun, mükerrer oy kullandığını katıldığı bir televizyon programında...

Google Haberlere Abone ol
AP seçimlerinde mükerrer oy krizi

Alman Die Zeit Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Giovanni di Lorenzo’nun Avrupa Parlamentosu seçimlerinde iki defa oy kullanması tepki gördü. Alman ve İtalyan vatandaşı Di Lorenzo'nun, mükerrer oy kullandığını katıldığı bir televizyon programında açıklaması, çifte vatandaşlık ve seçim güvenliği tartışmalarını beraberinde getirdi.

Die Zeit Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni'nin, program sunucusunun "İtalya’da mı yoksa Almanya'da mı oy kullandınız?" sorusuna "Almanya’da oy kullandım ama iki defa. Önce İtalyan Konsolosluğu'na gidip oyumu verdim. Daha sonra da oturduğum yerdeki ilkokula gidip ikinci defa oy kullandım" şeklinde cevap vermesi, "seçimlere hile karıştırma, seçim adaletini zedeleme, çifte vatandaşlığı kötüye kullanma" gibi tartışmaları beraberinde getirdi.

Hamburg Savcılığı, Zeit Genel Yayın Yönetmeni hakkında soruşturma başlattığını duyurdu. Programa katılan Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, "Bu konuya bir kural getirmeliyiz." dedi.

Alman yasalarına göre vatandaşların federal seçim ve AP seçimlerinde sadece bir defa oy kullanma hakkı bulunuyor. İki defa oy kullananlar, 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor. CİHAN

Yorumlar