AP raportörü: Hükümet yargıya müdahale etmemeli

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten, AK Parti iktidarını uyararak yargıya müdahale etmeme çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
AP raportörü: Hükümet yargıya müdahale etmemeli

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten, AK Parti iktidarını uyararak yargıya müdahale etmeme çağrısı yaptı. Hollandalı Hristiyan Demokrat milletvekili, yolsuzlukla mücadelenin hukukun üstünlüğünün işlediği demokrasiler için ehemmiyetine işaret etti.

Avrupa Parlamentosu’nun en büyük ikinci grubu Sosyalistlerin lideri Hannes Swoboda ve Genişleme Komiseri Stefan Füle de art arda yaptıkları açıklamalarda hükümeti yolsuzlukları örtmemesi yönünde uyarmıştı. 17 Aralık’tan bu yana yaşananları ‘geniş bir yolsuzluk skandalı’ olarak nitelendiren Oomen-Ruijten, gelişmelerin kuvvetler ayrılığı ilkesi ve soruşturmaların tarafsız şekilde yürütüleceğine dair endişelere yol açtığına işaret etti. Türk hükümetine yargıya müdahale etmeme çağrısı yapan Oomen-Ruijten, alınan kararların kuvvetler ayrılığı, yargının bağımsızlığı ve Anayasa’nın ilgili maddelerine uyumlu olması gerektiğini vurguladı.

Oomen-Ruijten’in kaleme aldığı taslak Türkiye raporu AP Dış İlişkiler Komisyonu’nda tartışılıyor. Raporun şubat ayı sonunda AP Genel Kurulu’nda oylanarak kabul edilmesi bekleniyor.

CİHAN

Yorumlar