Amos: Suriye'ye insani yardımlar ulaşamıyor

BM İnsani Yardım Çalışmalarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos, Suriye’deki ihtiyaç sahiplerine yardımların ulaştırılamadığını söyledi. Amos, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye insani yardımın...

Google Haberlere Abone ol
Amos: Suriye'ye insani yardımlar ulaşamıyor

BM İnsani Yardım Çalışmalarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos, Suriye’deki ihtiyaç sahiplerine yardımların ulaştırılamadığını söyledi. Amos, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye insani yardımın yapılabilmesi için aldığı kararın üzerinden 3 ay geçtiğine dikkat çekti.

BM Genel Merkezi’nde basına bilgi veren Amos, BM Genel Sekreter Yardımcısı Kyung-Wha Kang’ın Konsey’e geçen hafta sunduğu izleme raporunda, Suriye'de şiddettin giderek arttığına işaret ettiğini hatırlattı. Amos, “Genel Sekreter'in son raporundan bu yana hükümet ve muhaliflerin sivillere karşı kullandığı zehirli gazlar, halkın toplu cezalandırılması, havan saldırıları ile varil bombalarının gelişigüzel kullanımında belirgin bir artış gördük.” diye konuştu.

Bu saldırıların uluslararası insan haklarına aykırı olduğuna işaret eden Amos, 6,5 milyon insanın yerlerinden edildiğini ifade etti. Amos, "Bu dünya genelinde yerlerinden edilenlerin yüzde 20’si anlamına geliyor. 241 bin insan kuşatma altında ve muhaliflerin şehre su sağlayan vanaları kapatması nedeniyle, Halep’te bir haftadan fazla süre ile 2,5 milyon insan su sıkıntısı yaşadı.” ifadelerini kullandı.

KUŞATMA ALTINDAKİLERİN YALNIZDA YÜZDE 7'SİNE ULAŞILDI

BM’nin Suriye’de insani yardımları ulaştırabilmek için çabasının devam ettiğini belirten BM yetkilisi Amos, iki gün önce yine Suriye içinde BM’ye gönüllü çalışan iki kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Kuşatma altındaki insanların yalnızca yüzde 7’sine ulaşabildiklerini belirten Amos, Suriye’de insani yardımların arttırılabilmesi için ek adımların atılmasının şart olduğunu ifade etti. Amos, Suriye’de çatışan taraflardan insani yardımların ulaştırılabilmesi için kendilerine yardımcı olmalarını, zira amaçlarının ne askeri ne de siyasi olduğunu kaydetti.

Yardımların ulaştırılmasında Irak sınırında sorun yaşadıklarını belirten Amos, insani yardımların Suriye’ye ulaştırılmasında en önemli iki noktanın Türkiye-Suriye sınırında olduğunu ifade etti. Amos, “Ancak Suriye hükümeti Türk sınırından yardımların içeri girmesi konusunda çok büyük sıkıntılar çıkarıyor.” diye konuştu.

Türkiye’nin Suriye sınırından insani yardımların ulaştırılabilmesi için kendilerine iki defa onay vermiş olmasına karşın, Şam hükümetinin buna yanaşmadığını belirten Amos, Ankara’nın sınır üzerinden ihtiyaç duyulması halinde başka noktaları da insani yardım için kullandırabileceğini kendilerine ilettiğini aktardı.

ASKERİ MÜDAHALE GÜNDEME GELEBİLİR

BM Güvenlik Konseyi’nin insani yardım konusundaki kararının uygulanmaması durumunda, Konsey’in 7. hükmü olan ve askeri güç kullanımına izin veren maddesinin devreye girip girmeyeceği sorusuna Amos, askeri müdahalelerin nasıl uygulanacağının asıl mesele olduğunu belirterek, bunun uçuşa yasak bölge ya da doğrudan askeri müdahale şeklinde olabildiğini ve son olarak Libya ile Bosna’da örneğinin yaşadığına dikkat çekti.

Askeri operasyonu destekleyip desteklemediği sorusuna net yanıt veremeyen Amos, insani yardımların ulaştırılmasında taraflar arasında uzlaşının gerektiğine işaret etti. “Sadece Türkiye ile Suriye sınırı arasında iki kritik geçiş kapısında mutabakat sağlanabilse, biz 1 ila 2 milyon arasında yardıma muhtaç insana ulaşabiliriz.” diyen Valerie Amos, “Suriye içinde okul ve hastanelerin giderek askerileştiğini görüyoruz. Sorun oldukça geniş, o nedenle sorunuza (askeri operasyonu destekleme) tek bir yanıt verebilmem mümkün değil.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar