Almanya’da rüşvet kanunu genişletildi

Almanya'da rüşvet kanununun yalnızca oylamalarla kısıtlı olduğu için milletvekillerinin faaliyetlerinin tamamını kaplamamasını eleştiren, kanunun genişletilmesini, bu sorunun daha sıkı takip edilmesini isteyen KRV Adalet Bakanı Thomas Kutschaty'nin öneri.

Google Haberlere Abone ol
Almanya’da rüşvet kanunu genişletildi

Almanya'da rüşvet kanununun yalnızca oylamalarla kısıtlı olduğu için milletvekillerinin faaliyetlerinin tamamını kaplamamasını eleştiren, kanunun genişletilmesini, bu sorunun daha sıkı takip edilmesini isteyen KRV Adalet Bakanı Thomas Kutschaty'nin önerisi Temsilciler Meclisi’nde kabul edildi. Yeni düzenleme ile rüşvete karışan vekiller için beş yıla kadar hapis cezası veya para cezası olacak.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinin inisiyatifi meclisten geçti. KRV Adalet Bakanı Thomas Kutschaty’nin (SPD) yaptığı bir değişiklik önerisi dün Temsilciler Meclisi Bundesrat’ta kabul edildi. Yasayla milletvekillerindeki rüşvet olaylarının önüne geçilmeye çalışılacak. Mevcut düzenleme 1994 yılında yürürlüğe girmişti. Bu düzenlemenin yalnızca seçim döneminde rüşvet almayı engellediği için rüşvet olaylarının önüne yasal çerçevede tam anlamıyla geçilemiyordu. Kutschaty, rüşvet kanununun yalnızca oylamalarla kısıtlı olduğu için milletvekillerinin faaliyetlerinin tamamını kapsamamasını eleştirmiş, bu kanunun genişletilmesini ve rüşvet sorunun daha sıkı takip edilmesini istemişti.

Bakan bu amaçla Temsilciler Meclisi’nde inisiyatif başlatmıştı. Kanuna bakılınca rüşvetin yalnızca meclisteki oylamalarla ve seçimlerle kısıtlı olduğu görülüyor. ‘‘Bir çalışanın çöpe atılacak olan ekmeği yediği için işten atıldığı bir dönemde bir milletvekilinin çalışmalarından dolayı bir çanta dolusu nakit para alması kabul edilemez." diyen Kutschaty, aynı zamanda ‘teşekkür bağışları' adı altındaki aile yakınlarına verilen yardımların da yanlış olduğuna dikkat çekti ve istismar edilmemesi için bunun da yasaklanması gerektiğini savundu.

RÜŞVET DÜZENLEMESİ AP VE BELEDİYE MECLİSİ ÜYELERİNİ DE KAPSAYACAK

Kutschaty, diğer eyaletlerin adalet bakanlarının da desteğiyle bu düzenlemenin federal seçimlerden önce yapılmasını istemişti. Ancak bir önceki CDU ve FDP koalisyonunun değişikliğe karşı çıkması nedeniyle ertelenmişti. Düzenleme hakkında Temsilciler Meclisi bugün son karara vardı. Daha önce de Federal Meclis düzenlemeyi kabul etmişti. Düzenleme bundan böyle yalnızca federal veya eyalet vekilleri için değil, aynı zamanda belediye meclisi üyeleri ve Alman Avrupa Parlamentosu üyeleri için geçerli olacak ve seçim döneminden ve oylama esnasından daha fazlasını kapsayacak.

Yani milletvekilleri için bundan böyle her türlü rüşvet yasal olarak yasaklanmış olacak. Rüşvete karışanlar için beş yıla kadar hapis cezası veya para cezası öngörülüyor.

"BEN DEĞİL, ALMAN DEMOKRASİSİ KAZANDI"

Konu hakkında açıklama yapan KRV Adalet Bakanı Thomas Kutschaty, “Bu düzenleme için mücadele verdim. Ancak bugün kendimi şahsen galip olarak görmüyorum. Daha çok Alman demokrasisi kazandı.” dedi. Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada oy birliğiyle düzenlemenin kabulüne karar verildi.
CİHAN

Yorumlar