Almanya'da iç istihbarat raporu açıklanacak

Almanya’da Anayasa Koruma Teşkilatı'nın (AKT) yıllık istihbarat raporu bugün basına tanıtılacak.Alman istihbarat birimlerinin ülke içinde güvenliği tehlikeye atan grupları ve gelişmeleri değerlendirdiği rapor bugün Federal İçişleri...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da iç istihbarat raporu açıklanacak

Almanya’da Anayasa Koruma Teşkilatı'nın (AKT) yıllık istihbarat raporu bugün basına tanıtılacak.

Alman istihbarat birimlerinin ülke içinde güvenliği tehlikeye atan grupları ve gelişmeleri değerlendirdiği rapor bugün Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere tarafından bir basın toplantısıyla duyurulacak. Toplantıya AKT Başkanı Hans-Georg Maassen’in de yer alması bekleniyor.

Berlin’de yapılacak basın toplantısında 2013 yılına ait AKT’nin istihbarat değerlendirmeleri yer alacak. Konuyla ilgili Alman basınında çıkan haberlere göre, bakan daha çok Irak’taki IŞİD tehlikesinin Almanya’ya yansımalarını değerlendirecek.

Irak ve Suriye’de savaşan militanların Avrupa’ya ve Almanya’ya geri dönmeleri durumunda bunların ne derece tehlikeli oldukları konusunda bilgi verilecek. Yaklaşık 300 kadar militanın Almanya ve Avrupa güvenliği için tehdit oluşturduğu belirtiliyor.

Alman basını raporu daha çok bu gelişmeler üzerine bina ederken, Avrupa’da artan aşırı sağ tehdidi ve İslamofobi konusuna dikkat çekilmiyor.

NSU saldırılarından sonra Alman istihbarat kurumları yoğun şekilde eleştirilmişti. Özellikle iç istihbaratın ve emniyet birimlerinin aşırı sağ terör hücresiyle irtibat içinde olduğu konusunda suçlamalar dile getirilmişti.

Ayrıcı raporda sol radikal grupların ve Almanya içinde tehdit oluşturan başka unsurların da yer alması bekleniyor.

Ukrayna krizinden sonra Almanya’da oluşabilecek güvenlik tehlikeesinin rapora yansıyıp yansımayacağı ise basın toplantısında belli olacak.

Özellikle Rusya’nın Almanya’daki endüstri ve bilimsel çalışmalar konularındaki istihbari faaliyetlerinin raporda yer alması bekleniyor. CİHAN

Yorumlar