Almanya'da eski bakan silah ticareti işine girdi

Almanya'nın eski Federal Kalkınma Bakanı Dirk Niebel’in siyasete veda ettikten kısa süre sonra silah ticaretiyle uğraşması tartışma başlattı. Kalkınma bakanları üçüncü dünya ülkelerine yönelik önemli kalkınma projeleri gerçekleştiriyorlar...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da eski bakan silah ticareti işine girdi

Almanya'nın eski Federal Kalkınma Bakanı Dirk Niebel’in siyasete veda ettikten kısa süre sonra silah ticaretiyle uğraşması tartışma başlattı. Kalkınma bakanları üçüncü dünya ülkelerine yönelik önemli kalkınma projeleri gerçekleştiriyorlar ve genel olarak silah ticaretine soğuk davranıyorlar.

Hür Demokrat Partili (FDP) eski Bakan Niebel’in Almanya’nın önemli silah üreticilerinden Rheinmetall’e lobici olarak geçecek olmasını eleştiren FDP’li Eski içişleri Bakanı Gerhart Baum, Niebel’in partisine zarar verdiğini söyledi.

FDP Genel Başkanı Christian Lindner ise Federal Hükümet'in, siyasetten iş dünyasına geçecekler için ahlaki ilkeleri belirlemesi gerektiğini savunarak sorumluluk kararının kişilere bırakılmaması gerektiğini söyledi. Spiegel’in haberine göre 2009-2013 yılları arasında CDU-FDP koalisyonunda Kalkınma Bakanı olan Niebel’in Almanya’nın silah satışını onaylayan Federal Güvenlik Konseyi’nde de görev yaptığı ve bu sürede birçok defa Niebel’in geçiş yaptığı Rheinmetall silah şirketinin de satışlarının onaylandığı belirtildi.

Rheinmatell şirketinden yapılan açıklamada Niebel’in Federal Güvenlik Konseyi’nin üyesi olduğunu bildikleri ve 2015 Ocak ayında ise başlaması beklenen Niebel’in konseyindeki görevinin sonlanmasının üzerinden bir yıl gibi yeterli bir süre geçmiş olacağı ifade edildi. FDP’li Politikacı Niebel’in silah sektörüne geçişi hakkında Başbakan Angela Merkel’i bilgilendirdiği ve Merkel’in bakanlık süresinin bitmesiyle iş piyasasına geçiş arasında bir yıl olması konusunda uyardığı kaydedildi.

Hukuki olarak Niebel’in yeni işine geçişte bir engel olmadığı vurgulandı. Federal hükümet, hükümet üyeleri politikacıların ekonomi dünyasına geçişleriyle ilgili yasal çerçeveyi önümüzdeki sonbaharda belirleyip geçiş kriterleri hakkında yasa hazırlayacak. CİHAN

Yorumlar