Almanya'da emeklilik reformunun tanıtımı koalisyon ortağını kızdırdı

Almanya'da Sosyal Demokrat Partili Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Andrea Nahles’in daha yasalaşmayan emeklilik reformu için yürüttüğü reklam ve tanıtım kampanyası tepki çekti.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da emeklilik reformunun tanıtımı koalisyon ortağını kızdırdı

Almanya'da Sosyal Demokrat Partili Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Andrea Nahles’in daha yasalaşmayan emeklilik reformu için yürüttüğü reklam ve tanıtım kampanyası tepki çekti. Milyonlarca Euro’yu bulan reklamların ardından muhalefet, Nahles’i dinlemek için Bütçe Komisyonu‘na davet ederken, hükümet ortağı Hıristiyan Demokratlardan (CDU) da pahalı tanıtımın durdurulması talebi geldi.

Federal hükümetin emeklilik yaşını 63’e düşürecek ve 1992 öncesi anne olanların emeklilik gelirlerinde artış sağlayacak reformu kabul etmesinden sonra başlatılan kamuoyu tanıtımı kampanyası tepki çekti.

Federal Çalışma Bakanı Nahles’in ‘Yeni emeklilik Paketi: Adaleti böyle sağlıyoruz’ sloganıyla maliyeti 1,15 milyon Euro’yu bulan reklam çalışmasına muhalefet tepki gösterdi.

Federal Parlamento Bütçe Komisyonu harcamalar için bilgisine başvurmak için Bakan Nahles’i komisyona davet etmesine rağmen bakanın yerine müsteşarı Anette Kramme’yi göndermesi muhalefet ile birlikte koalisyon ortağı CDU’yu da kızdırdı.

CDU’lu ekonomi uzmanı Christian von Stetten Nahles’in sessizliğinden duyduğu şaşkınlığı belirterek "Bir bakan, Parlamento Komisyonu’na yardımcı olduğu sürece iyi bir muhatap olur." dedi.

CDU’lu politikacı, “Görmemezlikten gelmek çözüm değildir. Daha yasalaşmamış bir paketin tanıtımı için bu kadar gürültü çıkarmak, Parlamento iradesine saygısızlık olur. Meclis’in çalışmalarına olan saygıdan tanıtım için yasalaşması beklenmeli." ifadelerini kullandı. CDU’lu von Stetten, Nahles’ten reklam çalışmalarını Mart ortasına kadar durdurmasını istedi.

Çalışma Bakanlığı tanıtım kampanyasını savunarak, çalışmalarının vatandaşları yeniliklerden haberdar etme sorumluluğu kapsamında olduğunu açıkladı. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Bakan Nahles’in seçim kampanyası yaptığını ileri süren Yeşiller bütçe uzmanı Ekin Deligöz, "Herkes bunun vatandaşları bilgilendirmekten öte bir seçim kampanyası olduğunun farkında." ifadelerini kullandı.

Bütçe Komisyonu’nda görüş bildirmeyen kabine üyesi sadece Nahles ile sınırlı kalmadı. Komisyon Berlin Havalimanı’nın giderleri ve şu anki durumu hakkında Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt’i davet etmesine rağmen Dobrindt temsilci göndermekle yetindi.

Federal hükümetin emeklilik reformu 45 yıl emeklilik primi yatıranlara 67 yerine 63 yaşında emekli olma imkanı getiriyor. Ayrıca 1992’den önce anne olanların da emeklilik gelirlerinde artış sağlanacak. CİHAN

Yorumlar