Almanya'da Büyük Koalisyon'un akıbeti bugün belli oluyor

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) üyeleri Birlik Partileri (CDU/CSU) ile yapılan anlaşmayı oyladı, sonuçları bu akşam açıklanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da Büyük Koalisyon'un akıbeti bugün belli oluyor

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) üyeleri Birlik Partileri (CDU/CSU) ile yapılan anlaşmayı oyladı, sonuçları bu akşam açıklanıyor. Sandıktan ‘evet’ çıkarsa yarın bakanlıklar paylaşılacak, Pazartesi günü ise Angela Merkel Federal Meclis’te başbakanlık yeminini edecek. Üçüncü Merkel dönemindeki Bakanlar Kabinesi’nde kimlerin yer alacağı merak konusu.

22 Eylül’deki genel seçimlerden sonra gözler yine ‘sandığa’ çevrildi. Seçimlerin açık ara galibi Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve koalisyon anlaşması imzaladığı Sosyal Demokrat Parti (SPD), bu akşam SPD üyelerinin oylamasından çıkacak sonucu bekliyor.

Dün sona eren oylamanın sonucu önümüzdeki hükümetin Siyah-Kırmızı olup olmayacağını belirleyecek. Birlik Partileri ve SPD’nin yöneticileri sandıktan bu ortaklığa ‘evet’ çıkacağı beklentisinde. Bu durumda sıra bakanlıkların paylaşımına gelecek.

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ve CSU Genel Başkanı Horst Seehofer, Başbakanlık Binası’nda CDU Genel Başkanı Angela Merkel ile dün üçlü görüşme yaptı. Kamuya kapalı geçen bu toplantıda bakanlıkların nasıl paylaşılacağı konusunun ele alındığı tahmin ediliyor.

Nitekim bakanların isimlerinin SPD üyelerinin ‘evet’ demeleri durumunda, yarın kamuoyuna duyurulacağı bildirildi. Pazartesi günü ise Angela Merkel Federal Meclis’te başbakanlık yeminini edecek.

Büyük Koalisyon kurulması durumunda bir önceki koalisyon döneminden farklı olarak bakanlık ve yetki alanlarında değişiklikler yapılması öngörülüyor. Örneğin Büyük Koalisyon Anlaşması’nda önümüzdeki 10 yıl içinde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının ikiye katlanarak yüzde 40’a çıkartılması hedefliyor. Bu hedefe ulaşabilmek için Çevre Bakanlığı’nın yetkileri yetersiz kalacağından enerji değişimi alanının Ekonomi Bakanlığı’na verilmesi dile getiriliyor.

SPD’nin muhafazakar kanadı parti başkanlarını Maliye Bakanı olarak görmek istese de, Gabriel’in Ekonomi ve Enerji Bakanı olabileceği tahmin ediliyor. Şimdiki Çevre Bakanı Peter Altmeier’in (CDU) ismi Başbakanlık Dairesi Başkanı adaylarının arasında yer alıyor.

Demografik gelişim, sağlık, emeklilik ve bakım alanlarını doğrudan ilgilendiren konu. Nüfusun gerilemesi ve yaşlanması dikkate alınarak yeni bir bakanlık oluşturulması gündemde. Bu makamın Ursula von der Leyen’in (CDU) veya Andrea Nahles’e (SPD) verilmesi gündemde. Von der Leyen’in ismi ayrıca Eğitim, Bilim bakanlığı için zikrediliyor.

Ulaştırma Bakanlığı’nın yetki alanına alt yapıya yatırım konusu eklenmesi gündemde. Şimdiki Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer’in (CSU) yerine yine bu partiden Alexander Dobrindt’in atanması da gündemde. Sağlık Bakanlığı için Ulla Schmidt’in (SPD) ismi geçiyor.

İsmi bir dönem ‘göçmenlerin partisi’ olarak zikredilen SPD’nin Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanlığı için talip olup olmayacağı muallak. Ancak kulislerde dolaşan duyumlara göre Başbakan Merkel bu alanı kimseye vermek niyetinde değil. Maria Böhmer’in görevine devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. CİHAN

Yorumlar