Almanya Cumhurbaşkanı: Doğrudan demokrasi tehlike barındırıyor

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, İsviçre’nin Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelecek göçmenlere kota uygulama kararını eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Almanya Cumhurbaşkanı: Doğrudan demokrasi tehlike barındırıyor

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, İsviçre’nin Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelecek göçmenlere kota uygulama kararını eleştirdi. İsveç halkının kararını anlayışla karşıladığını belirten Gauck, referandumu “Doğrudan demokrasi tehlike barındırabiliyor.” şeklinde değerlendirdi.

İki günlük resmi ziyaret kapsamında dün İsviçre’nin başkenti Bern’e gelen Alman Cumhurbaşkanı, İsviçreli mevkidaşı Didier Burkhalter ile bir araya geldi. İki liderin yaptığı görüşmenin merkezinde AB-İsviçre ilişkileri vardı.

İsviçre’nin diğer AB ülkelerinden gelecek göçmenlere kota uygulama kararını değerlendiren Joachim Gauck, “Globalleşen dünyada yeni duvarlar inşa edemeyiz. Birlikteliğimizi pekiştirecek her fırsatı değerlendirmeliyiz.” diye konuştu. Gauch ayrıca, “İsviçreli seçmenin kararını anlayışla karşılıyorum ama doğrudan demokrasi tehlike barındırabiliyor. Bazı durumlarda siyasetçiler, karmaşık ve zor siyasi konularda yapılan oylama sonuçlarının hangi boyuta ulaşabileceğini ve uluslararası hukuka nasıl etki edeceğini muhataplarına aktaramıyor.” ifadelerini kullandı.

9 Şubat’ta İsviçre’de gerçekleşen referandum sonrasında halk yüzde 50,3 oyla diğer AB ülkelerinden gelecek göçmenlerin sınırlandırılması yönünde karar vermişti.

İSVİÇRE: AB’DEN DAHA FAZLA ANLAYIŞ BEKLİYORUZ

İsviçre Konfederasyon Başkanı Burkhalter ise doğrudan demokrasinin önemine vurgu yaptı. Burkhalter’e göre doğrudan demokrasi anlayışı İsviçre kültürünün ayrılmaz bir parçası ve her bireyin oyu değerli.

İsviçreli lider: “Doğrudan demokrasi olmayan bir İsviçre, kanı olmayan vücuda benzer. Bazen halk, kurumların aksine karar alabiliyor. Böyle durumlarda devlet kurumları kararı kabullenerek uygulamak zorunda.” diyerek kota uygulama kararını savundu. AB’nin İsviçre’yle yürüttüğü araştırma programını dondurma kararını eleştiren Burkhalter: “Serbest dolaşım anlaşması şu anda hâlâ yürürlükte. AB’nin İsviçre’nin kararına biraz daha fazla anlayış göstermesini talep ediyorum.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar