Almanya Başbakanı Merkel, 7. kez Çin’de

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ekonomi ağırlıklı 3 günlük resmi Çin ziyaretine başladı.İlk olarak ülkenin güneybatısındaki Sichuan eyaletinin merkezi Chengdu’ya varan Merkel, ilk kez geldiği Chengdu’da açık bir pazarı ziyaret etti...

Google Haberlere Abone ol
Almanya Başbakanı Merkel, 7. kez Çin’de

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ekonomi ağırlıklı 3 günlük resmi Çin ziyaretine başladı.

İlk olarak ülkenin güneybatısındaki Sichuan eyaletinin merkezi Chengdu’ya varan Merkel, ilk kez geldiği Chengdu’da açık bir pazarı ziyaret etti ve burada 0,83 dolara bir paket bakla ezmesi satın aldı. 160 Alman şirketinin faal olarak yer aldığı Chengdu’da bir restoranı da ziyaret eden Merkel, acısıyla bilinen Sichuan mutfağının tavuk, fıstık, sebze ve biber ile yapılan baharatlı Kung Pao tavuğunu Çin çubuklarını kullanarak test etti. Merkel, 2007 yılında da Çin ziyaretinde, bir tür tekerleğin elde iplerle çevrilerek oynandığı Çin’in geleneksel oyunu ‘’diabolo’’yu oynamıştı.

Merkel Chengdu’da 2014 Çin-Almanya Diyalog Forumu katılımcılarıyla görüştü ve Kentleşme Forumu’na katıldı. Merkel ayrıca göçmen işçilerin çocukları için bir yardım projesini de ziyaret etti. Çinli uzmanlar, Merkel’in ziyaretinde önemli işbirliği alanları olarak ön plana kentleşme, çevre koruma, enerji ve elektrikli araç konularının çıkacağını belirtti.

2005’te göreve gelen Merkel’in bu ziyareti Çin’e yaptığı 7. Ziyaret oluyor. Merkel, aynı zamanda Çinli liderlerle en çok bir araya gelen Avrupalı lider.

Merkel, yarın Pekin’e geçecek ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Başbakan Li Keqiang ve Çin Milli Halk Meclisi Daimi Komitesi Başkanı Zhang Dejiang ile bir araya gelecek.

GENİŞ TİCARİ HEYET EŞLİK EDİYOR

Merkel’e, salı gününe kadar sürecek Çin ziyaretinde, Volkswagen, Siemens, Airbus, Deutsche Bank’ın üst düzey yöneticileri de dahil olmak üzere geniş bir iş adamları heyeti eşlik ediyor. Ziyaret sırasında bir dizi ekonomik anlaşmaların da imzalanması bekleniyor.

Merkel, 2006 yılından bu yana, Pekin, Şanghay, Nanjing, Xi'an, Guangzhou ve Tianjin dahil olmak üzere birçok Çin şehrini ziyaret etti.

Almanya’dan makine, otomobil yedek parça, elektronik, tüketim ve yüksek teknolojili mallar ithal ediyor.

Asya-Pasifik bölgesinde Çin, Almanya’nın en büyük ticaret ortağı konumunda; Almanya ise Çin’in Avrupa’daki en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor.

İkili ticaret geçen yıl 161,1 milyar dolar gerçekleşti ve bu rakam Çin’in Avrupa Birliği ile yaptığı ticaretin üçte birine denk geliyor. CİHAN

Yorumlar