Almanya, ABD'ye karşı istihbari faaliyette bulunacak

Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri arasında soğuk rüzgarlar esiyor. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’in Başbakan Angela Merkel’in cep telefonunu dinlediğinin ve Almanya’daki iletişim bilgilerini takip ettiğinin ortaya çıkmasından bu yana...

Google Haberlere Abone ol
Almanya, ABD'ye karşı istihbari faaliyette bulunacak

Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri arasında soğuk rüzgarlar esiyor. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’in Başbakan Angela Merkel’in cep telefonunu dinlediğinin ve Almanya’daki iletişim bilgilerini takip ettiğinin ortaya çıkmasından bu yana iki ülke arasında en ciddi kriz yaşanıyor.

Alman istihbaratı BND’ye mensup bir ajanın ABD adına köstebeklik yaptığının ortaya çıkmasından sonra Alman siyasiler ABD’den izahat beklerken seslerini de yükseltmeye başladılar.

MERKEL İLK KEZ KONUŞTU

Çin’e yaptığı resmi ziyaret kapsamında konudan haberdar edilen Alman Şansölye Angela Merkel ilk kez açıklama yaptı.

Merkel, “iddialar doğru çıkar ise iki dost ve müttefik ülke arasındaki ilişkinin daha önceki gibi olmayacağı” sinyalini verdi ve “durum çok ciddi” şeklinde konuştu.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin de Almanya’da istihbari faaliyetlerini olduğu biliniyor. Özellikle Alman şirketlere ait sırların çalındığı sık sık basına yansıyor.

Çinli Başbakan Li Keqiang ile bir basın toplantısı düzenleyen Merkel, Almanya’nın kendine ve şirketlerine yönelik istihbarat faaliyetlerine karşı koyacağını ve şirketlerini koruyacağını söyledi.

Çinli başbakan ise, Almanya ile bu konuda işbirliğine hazır olduklarını ve sorunları birlikte çözebileceklerini söyledi.

FEDERAL İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN KARŞI ATAK

Olayın ortaya çıkmasından sonra Federal İçişleri Bakanlığı ABD ile olan ilişkileri gözden geçirmek ve karşı önlemler almak için harekete geçti ve bu konuda bir taslak çalışma başlattı.

Bild gazetesi Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin Amerika, İngiltere ve Fransa gibi müttefikleri de mercek altına almak istediğini ve bu ülkelerdeki istihbaratı genişletmeyi düşündüğünü aktardı.

Amerika’dan acil ve açık bir izahat beklediklerini belirten Alman bakan, ABD ve Almanya arasındaki dostluğun “eleştirilerden uzak olmadığını” vurguladı.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da ABD’nin Almanya’daki istihbarat faaliyetlerini sert ifadelerle eleştirmiş ve konunun acilen açıklığa kavuşturulmasını istemişti.

NSA’in Almanya’da yaptığı dinlemelerle ilgili Federal Meclis bünyesinde bir komisyon kurulmuştu. Söz konusu komisyonu izleyen bir BND ajanının bu bilgileri iki yıl boyunca ABD’ye sattığı ortaya çıkmıştı.

Bu gelişme II. Dünya Savaşı’ndan bu yana Almanya ve ABD arasında yaşanan en ciddi kriz olarak değerlendiriliyor. CİHAN

Yorumlar