Almanya, 20 bin kriptolu telefonla telekulağın önüne geçecek

Federal Alman hükümeti ve eyalet hükümetleri, Amerikan istihbarat teşkilatı NSA ve elektronik istihbarat dairesi GCHQ, Almanya’daki casusluk faaliyetlerinin önüne geçmek için önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Bild gazetesinin “güvenilir...

Google Haberlere Abone ol
Almanya, 20 bin kriptolu telefonla telekulağın önüne geçecek

Federal Alman hükümeti ve eyalet hükümetleri, Amerikan istihbarat teşkilatı NSA ve elektronik istihbarat dairesi GCHQ, Almanya’daki casusluk faaliyetlerinin önüne geçmek için önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Bild gazetesinin “güvenilir bir hükümet raporu”na dayanarak verdiği habere göre, hükümetler 20 bin adet ileri teknoloji ürünü kriptolu cep telefonu tedarik edecek. Her biri 2 bin Euro’ya mal olan bu güvenlikli telefonlar sayesinde, telekulak faaliyetlerine karşı daha iyi korunma sağlanacağı ifade ediliyor.

Dinlemelere karşı bir kademe daha güvenli olduğunu belirtilen cep telefonlarının, telefon etmede ve bilgi aktarımında güvenlik sağladığı ve şifrelerinin kırılamadığı söyleniyor. Bununla birlikte ABD’li bir istihbarat uzmanı, bundan bir ay önce Başbakan Angela Merkel ve bakanları için tedarik edilen yüksek güvenlikli cep telefonlarının kati surette güvenli olmadığını ileri sürmüş, cep telefonlarındaki teknik değişikliklerin çalışmalarına halel getirmediğini dile getirmişti. Söz konusu 20 bin cep telefonunun ise aynı tipte olup olmadığı henüz belli değil.

Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın casuslarla mücadeleden sorumlu başkanı Hans-GeorgMaaßen da Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesine verdiği demeçte, kriptolu telefonların kullanımının yaygınlaştırılmasını isteyerek ve daha sıkı bir iletişim disiplininden yana tavır koydu Maaßen, “Birçok konu telefon kullanmadan şahsi görüşmelerde konuşulabilir ve böyle olmalı.” diyerek dinlenmesi muhtemel devlet yetkililerini uyardı.

CİHAN

Yorumlar