Almanlar Türkiye ile sıkı ilişki istemiyor

Almanların 20 yıl önce ülkesinin dış politikada daha etkin olmasını isterken bugün çoğunluğun daha çekimser bir tutum izlediği ortaya çıktı.TNS Infratest adlı kamuoyu şirketi Körber Vakfı için yaptığı araştırmaya göre dost ülkeler...

Google Haberlere Abone ol
Almanlar Türkiye ile sıkı ilişki istemiyor

Almanların 20 yıl önce ülkesinin dış politikada daha etkin olmasını isterken bugün çoğunluğun daha çekimser bir tutum izlediği ortaya çıktı.

TNS Infratest adlı kamuoyu şirketi Körber Vakfı için yaptığı araştırmaya göre dost ülkeler sıralamasında komşu Avrupalılar üst sıralarda yer alıyor. Çin'in ise ABD’nin önünde yer alması dikkat çekti.

Deutsche Welle'nin haberine göre Almanların yüzde 53’ü Ukrayna krizine rağmen Rusya ile işbirliğini savunmuş. Anketten çıkan sürpriz sonuçlardan biri ise Almanların büyük bir bölümünün Türkiye ile sıkı bir işbirliğini reddetmesi. Bunu son dönemde yaşanan olaylara bağladığını belirten Körber Vakfı'ndan Thomas Paulsen, Twitter ve YouTube'la ilgili yasakların ve Gezi Parkı protestolarına müdahale şeklinin Almanlar üzerinde olumsuz etki yarattığını dile getirdi. Paulsen Almanların Türkiye'nin AB üyeliğini istemediğine de dikkat çekti.

Ankete katılan Almanların çoğunluğuna göre, Alman dış politikasının en önemli görevi dünya genelinde insan haklarını korumak. Katılımcıların yüzde 51’i dünya barışının korunmasının en önemli hedef olduğunu dile getirmiş. Ayrıca politikacıların yaptığı açıklamaların aksine Almanlar, müttefik ülkelerin güvenliğini daha az düşünüyor.

ALMANLAR AKTİF DIŞ POLİTİKA İSTEMİYOR

Almanlar ekonomik çıkarları hedefleyen bir dış politikayı da reddediyor. İstihdamın güvenliği, Alman halkının dış politik öncelikleri arasında oldukça gerilerde yer alıyor. 20 yıl önce yapılan ankette ise Almanların yarısından fazlası için istihdam, dış politikanın önceliklerinden biriydi. Körber Vakfı'ndan Thomas Paulsen’e göre, bu eğilimin nedeni konjonktür. Paulsen, o sıralarda Almanya'nın büyük bir resesyon krizinin pençesinde olduğunu belirtiyor.

Paulsen, “İnsanlar, 1994 yılında Balkanlar’dan özellikle de Bosna’dan gelen korkunç haberlere ve fotoğraflara tanık oluyordu. 2014’teki durum ise bu kadar akut değil. Ukrayna'daki krizi Balkanlar'daki savaş ile karşılaştıramayız. Bir diğer nokta ise Alman kamuoyunun Afganistan’da tartışmalı bir başarı bilançosu olan askeri misyon nedeniyle karışık duygular içerisinde bulunuşu.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar