Alman Ordusu Afganistan’da sivilleri vurmuş

Alman Birinci Kanalı’nda (ARD) yayınlanan Monitor programında Alman askerlerinin 2010 baharındaki Afganistan’da dört gün süren ‘Halmazag’ operasyonunda 27 sivili öldürüldüğü iddia edildi.Şahitler, ölenlerin yakınları ve Afgan hükümet...

Google Haberlere Abone ol
Alman Ordusu Afganistan’da sivilleri vurmuş

Alman Birinci Kanalı’nda (ARD) yayınlanan Monitor programında Alman askerlerinin 2010 baharındaki Afganistan’da dört gün süren ‘Halmazag’ operasyonunda 27 sivili öldürüldüğü iddia edildi.

Şahitler, ölenlerin yakınları ve Afgan hükümet yetkilileriyle görüşen programın yapımcıları yaşananları gün yüzüne çıkardılar. Ayrıca bir Alman askerinin de bu oranda can kaybına ihtimal verdiği belirtildi.

Programda görüşüne başvurulan Ajman ismindeki bir Afgan ‘‘Ağır çatışmalardan bir tanesinde ev isabet aldı. Burada oğlum hayatını kaybetti ve biz ağır yaralandık.’’ dedi.

Alman Ordusu yetkilileri ise çatışmadan sonra köyün ileri gelenleriyle görüşüldüğünü ve ölü tespit edilemediğini savunuyordu.

Monitor programının iddiasına göre ise tam da bu önde giden isimlerden bir tanesi Alman askerleriyle bu tür bir görüşmeden haberdar olmadığını savunuyor.

Başka bir köylü ise Alman askerine ölü birinden bahsettiğini vurguluyor. Bu ölünün daha öncesinde Alman askeri tarafından tıbbi destek dahi aldığı iddia ediliyor. Bu iddia eşi ve bölgenin polis müdürü tarafından da doğrulanıyor.

Alman Savunma Bakanlığının Monitor’un sorularına cevap vermediği de programda vurgulanıyor. CİHAN

Yorumlar