Alman medyasından Erdoğan'a sert tepki

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'a yönelik “Kendini hala papaz zannediyor.” çıkışı ile bazı gazetelerde “Almanya'nın imamı” hakaretine Almanya'dan çok sert karşılık geldi. Almanya'nın saygın gazetelerinden...

Google Haberlere Abone ol
Alman medyasından Erdoğan'a sert tepki

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'a yönelik “Kendini hala papaz zannediyor.” çıkışı ile bazı gazetelerde “Almanya'nın imamı” hakaretine Almanya'dan çok sert karşılık geldi.

Almanya'nın saygın gazetelerinden “Frankfurter Allgemeine Zeitung'dan (FAZ) Reinhard Müller yorumunda, “Demokrasi ve hukuk devleti ilkesinin içinde bulunduğu durum noktasında Türkiye Avrupa'ya ait değil”. ifadesi kullanıldı. “Eğer bir Alman devlet başkanı Türk topraklarında AB adayı ülkede hâlâ kuvvetler ayrılığı işliyor mu, yargı bağımsız mı ve hükümet yargı kararlarına müdahale ediyor mu diye soruyorsa, bu uluslararası ilişkilerde kabaca bir tokattır.” diye yazan Müller, Cumhurbaşkanı Gauck'un Türkiye'deki demokrasi ve hukuk ilkesi konusunda “şok geçirdiğini” belirtti. Müller ayrıca, “Avrupa'da insan hakları ve kuvvetler ayrılığı ilkesi çoktan artık iç mesele olmaktan çıkmıştır. Türkiye, elbette mevcut durumu ile Avrupa'ya ait değil.” dedi.

Handelsblatt gazetesinden Gerd Höhler de yorumunda “Sevilmeyen savcıların sürgüne gönderilmeleri ile adaletin kötü durumları ortaya çıkarmasını engelleme ve hükümetin yargı kararlarını kendisi doğrultusunda etkileme çabaları bir diktatörlükte büyüyen Gauck'u hassas yerinden vurmaktadır.” ifadesini kullandı. Aynı gazetede yer alan diğer bir haberde de Erdoğan'ın Gauck'a yönelik “Kendini hala papaz zannediyor.” ifadesi üzerinde de durularak mevcut sözler yine Gauck'un kendi sözleriyle eleştirildi: “Kimseye dışarıdan bir hayat tarzı dikte edilemez. Kimse dinini açıkça yaşama hususunda engellenemez.”

N24 haber sitesi ve “Der Spiegel” dergisi tarafından da Erdoğan'ın Gauck ile ilgili “Almanya'da kulağına belli ki bir şeyler fısıldanmış. Kendisini hâlâ papaz sanıyor. Biliyorsunuz geçmişte kendisi papazdı. Olaylara bu anlayışla bakıyor. Böyle olmaz. Bu çirkince.” şeklinde sözler sarf ettiğinin altı çizilerek, Gauck'un demokrasi ve hukuk ilkelerine riayet konularında yaptığı uyarılara geniş yer verildi.

“ERDOĞAN, İSTİKRARI BASKI İLE EŞDEĞER TUTUYOR”

Federal Meclis Başkan Vekili ve Yeşiller Partisi Milletvekili Claudia Roth da Başbakan Erdoğan'ı demokrasi konusunda uyardı. “Korkarım Tayyip Erdoğan, istikrarı baskı ile eşdeğer tutuyor.” diyerek Erdoğan'ın Gauck ile ilgili açıklamalarını eleştirdi. Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz da açıklamasında, Erdoğan'ın geçmiş yıllarda yürürlüğe koyduğu reformlardan geriye döndüğünün altını çizerek, “Mevcut durumda Türkiye AB'ye dâhil edilmeye ehil bir ülke değil.” dedi. Schulz, Erdoğan'ın ötekileştirici söylemlerde bulunmasının doğru olmadığını sözlerine ekledi.

“ÖZGÜRLÜKÇÜ DEMOKRASİLERİN İLKELERİ TARTIŞILAMAZ”

Bavyera Eyaleti'nin Avrupa Bakanı Beate Merk de Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Gauck'a yönelik sözlerini sert bir dille eleştirdi. Merk, “Hukuk prensipleri, kuvvetler ayrılığı, sansür yasağı özgürlükçü demokrasilerin temel ilkeleridir. Bu değerlere saygı göstermemek Avrupa'ya kapıyı tam bir niyetle ve sesli bir patırtıyla kapamaktır.” dedi ve ekledi: “Eğer Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanı Gauck'un açık sözlerini şimdi aşağılayarak atıyorsa, kendisinin ve politikasının maskesini ikinci kez çıkarmaktadır.”

KENAN KOLAT DESTEK VERDİ

Almanya Türk Toplumu Derneği (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat da Gauck'un konuşmasına destek verdi. “RBB Inforadio” radyosuna konuşan Kolat, “Gauck, candan bir konuşma yaptı.” dedi. Kolat, Gauck'un Başbakan Erdoğan'a yönelik eleştirisi ile ilgili de “Bunu çok adamakıllı buldum.” desteğinde bulundu. CİHAN

Yorumlar