Alman istihbaratında ABD'ye çalışan köstebek yakalandı

Almanya’da II. Dünya Savaşı sonrası en büyük istihbarat skandalı patlak verdi. Amerika’ya çalıştığı iddiasıyla Alman Dış İstihbaratı BND’ye mensup bir Alman ajan yakalanarak göz altına alındı.31 yaşındaki BND ajanının, Amerikan...

Google Haberlere Abone ol
Alman istihbaratında ABD'ye çalışan köstebek yakalandı

Almanya’da II. Dünya Savaşı sonrası en büyük istihbarat skandalı patlak verdi. Amerika’ya çalıştığı iddiasıyla Alman Dış İstihbaratı BND’ye mensup bir Alman ajan yakalanarak göz altına alındı.

31 yaşındaki BND ajanının, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’in Almanya’daki dinlemelerini araştırmak üzere Federal Meclis’te kurulan komisyonla ilgili bilgileri ABD’ye aktardığı iddia ediliyor.

NDR, WDR ve Süddeutsche Zeitung tarafından aktarılan haberlere göre, ABD adına köstebeklik yapan Alman ajan şüphe üzerine önceki gün yakalanarak gözaltına alındı ve ajanın ikametinde de arama yapıldı.

İstihbarat kurumlarının denetiminden sorumlu Federal Meclis Kontrol Konseyi de dün gece acilen toplanarak durumu değerlendirdi.

Konuyla ilgili Başbakan Angela Merkel’e de bilgi verildiğini söyleyen Federal Hükümet Sözcüsü Stefan Seibert, dün gece Merkel ve ABD Başkanı Obama arasında yapılan telefon görüşmesiyle bu olayın bir ilişkisi olup olmadığı sorusunu ise cevapsız bıraktı.

Alman köstebeğin Rus istihbaratıyla da irtibat kurmak istediği iddiaları basına yansırken, ifadesi alınmak üzere gözaltında tutulan BND ajanıyla ilgili gelişmeler ülke basınında da geniş yankı buldu.

Alman basınına göre, söz konusu gelişme eğer doğrulanırsa bu olay, ABD ile Almanya arasında II. Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük casusluk skandalı olarak tarihe geçecek. CİHAN

Yorumlar