Alman Bakan Maas: Özgürlüklerin önünü açan Türk yargısını destekliyoruz

Almanya Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’nin Youtube’un yeniden erişime açılmasının zorunlu olduğu yönünde aldığı karardan mutluluk duyduğunu söyledi. Özgürlükleri mümkün kılan Türk yargısını desteklediklerinin...

Google Haberlere Abone ol
Alman Bakan Maas: Özgürlüklerin önünü açan Türk yargısını destekliyoruz

Almanya Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’nin Youtube’un yeniden erişime açılmasının zorunlu olduğu yönünde aldığı karardan mutluluk duyduğunu söyledi. Özgürlükleri mümkün kılan Türk yargısını desteklediklerinin altını çizen Alman Adalet Bakanı Maas, “Türk yargısının özgürlüklerin önünü açan kararlarını gelecekte de yürürlüğe koymasını ümit ediyoruz.” dedi.

Almanya Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, demokratik bir ülkede basın özgürlüğünün kısıtlanamayacağını söyledi. Cihan Haber Ajansı'na konuşan Maas, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kendisini eleştiren gazeteciler için kullandığı “dış güçlerin taşeronları” yaftalamalarına ise karşı çıktı. Maas, “Hayır, demokratik bir ülkede basın özgürlüğü kısıtlanamaz.” dedi.

Erdoğan’ın ‘dış güçler’ çıkışı ile Youtube ve Twitter yasaklarını destekleyen açıklamalarına özgürlüklerle cevap veren Sosyal Demokrat Partili (SPD) Bakan Heiko Maas, “Öncellikle Türkiye’deki Anayasa Mahkemesi’nin Youtube’un yeniden erişime açılmasının zorunlu olduğu yönünde aldığı karardan mutluluk duydum. Görünen o ki Türkiye’deki mahkemelerde ifade ve basın özgürlüğünü kapsayan sorular bugünlerde Türk siyaseti ile ilgili izlenimlerimize kıyasla çok şükür büyük rol oynamaktadır.” diye konuştu. Özgürlükleri mümkün kılan Türk yargısını desteklediklerinin altını çizen Alman Adalet Bakanı Maas, “Türk yargısının özgürlüklerin önünü açan kararlarını gelecekte de yürürlüğe koymasını ümit ediyoruz.” dedi.

“DIŞ GÜÇLER YAFTASI BASINI SUSTURMAYA YÖNELİK”

Almanya Federal Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Prof. Hans-Jürgen Papier de Başbakan Erdoğan’ın dile getirdiği “dış güçlerin taşeronları” söylemine sert tepki gösterdi. Papier, “Bu benim gözümde kendi ülkesindeki basını korkutmak için kullanılan sevilen bir argüman.” dedi. Dış güçler yaftalamasının basını susturmaya yönelik olduğunun altını çizen hukukçu Papier, “Yabancı güçler için çalışıyorlar’ argümanı basını etkilemeye, özgür basını kısıtlamaya yönelik çok ciddi belirtilerdir. Bunlar demokratik devlet düzenine zarar verir.” çıkışında bulundu.

Demokratik bir devlette basına yönelik müdahalelerinin söz konusu olamayacağını belirten Hans-Jürgen Papier, “Basın özgür olmalıdır. Bu özellikle demokrasi için şarttır. Özgür basın olmadan demokratik devlet düzeni olmaz.” dedi. Türkiye’de basına yönelik müdahaleleri eleştiren Almanya Federal Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Prof. Hans-Jürgen Papier, “Demokratik düzenin tesisinde basın özgürlüğü etkilidir.” ifadesini kullandı.

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE BÜYÜK DEĞERLER BİÇİLMELİDİR”

Başkent Berlin’de düzenlenen “65 yıl Anayasa ve basın özgürlüğü” isimli toplantıda konuşan Almanya Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, “Anayasada yer alan merkezi özgürlüklerin en başında basın özgürlüğü yer alır.” diyerek, ifade ve basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların kabul edilemeyeceğini kaydetti. Alman Gazete Yayıncıları Birliği (BDZV) Helmut Heinen ise açıklamasında, “Basın özgürlüğüne büyük değerler biçilmelidir.” dedi ve basın özgürlüğünün önemli bir demokratik kazanım olduğuna değindi.

Federal Politika Eğitimi Merkezi Başkanı Thomas Krüger d, “Basın ve ifade özgürlüğü demokrasilerin olmazsa olmazıdır. Tüm halkın bu özgürlüğe sahip çıkması zorunludur. Bu alandaki özgürlükler tüm bireyleri doğrudan ilgilendiren özgürlüklerdir.” dedi. Sosyal paylaşım sitesi “Youtube’daki bazı içerikleri kendisinin de beğenmemesine rağmen, bunların yasaklanmalarını desteklemeyeceğinin” altını çizen Krüger, yasaklara karşı demokrasi vurgusunda bulundu. CİHAN

Yorumlar