Aliyev: Yukarı Karabağ’ı Azerbaycan’a katacağız

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Nevruz Bayram’ı kutlamaları vesilesi düzenlenen programda yaptığı konuşmada Ermenistan işgali altında bulunan Yukarı Karabağ’da kontrolü sağlayacaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Aliyev: Yukarı Karabağ’ı Azerbaycan’a katacağız

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Nevruz Bayram’ı kutlamaları vesilesi düzenlenen programda yaptığı konuşmada Ermenistan işgali altında bulunan Yukarı Karabağ’da kontrolü sağlayacaklarını söyledi. Yukarı Karabağ’ın Azerbaycan’ın ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade eden Aliyev, ülkenin toprak bütünlüğünün restorasyonu için çalışmaları hızlandıracaklarını belirtti.

Azerbaycan’ın yükselen bir güç olduğuna değinen Aliyev, “Bizim potansiyelimiz ve dengeli dış politika yaklaşımımız toprak bütünlüğümüzü sağlamamıza yardımcı olacak.” dedi.

Interfax’ın haberine göre Bakü’nün dış politikasının uluslar arası hukuka ve adalete dayandığını kaydeden Aliyev, Yukarı Karabağ sorununun çözülmemiş olmasının Azerbaycan’ın en önemli dış politika problemi olduğunu belirtti.

Yukarı Karabağ’ın ayrılmaz bir Azerbaycan toprağı olduğunu vurgulayan Aliyev, “Yukarı Karabağ’da tüm yer isimleri Azeri halkının kültürünü ve tarihini yansıtır. Sadece Yukarı Karabağ değil, modern Ermenistan topraklarının büyük bir kısmı da eski Azeri topraklarıdır.” ifadelerini kullandı.

Aliyev, Yukarı Karabağ sorununun uluslar arası hukuk çerçevesinde çözüleceği ve Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünün sağlanacağından emin olduğunu söyledi.

Diğer taraftan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i telefonla arayarak Ukrayna ve Kırım sorununu görüştü. Kremlin’den yapılan açıklamada, iki lider halkların kendi geleceğini belirleme konusunda bir başka örnek oluşturduğuna değindi. Rus basınına yansıyan bilgilere göre Sarkisyan, Yukarı Karabağ sorunu ile ilgili Rusya’nın katkıları nedeni ile teşekkür etti ve Erivan’ın Rusya’nın öncülüğünde kurulan Gümrük Birliği’ne girişi ile ilgili süreci değerlendirdi. CİHAN

Yorumlar