Aliyev: Ülke olarak iç ve dış politikamızda bağımsız hareket ediyoruz

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ülkesinin iç ve dış siyasetle ilgili attığı adımlarda kesinlikle bağımsız hareket ettiğini ve bu konuda herhangi bir etkinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande...

Google Haberlere Abone ol
Aliyev: Ülke olarak iç ve dış politikamızda bağımsız hareket ediyoruz

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ülkesinin iç ve dış siyasetle ilgili attığı adımlarda kesinlikle bağımsız hareket ettiğini ve bu konuda herhangi bir etkinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile düzenlediği ortak basın toplantısında bir soru üzerine konuşan Aliyev, "Azerbaycan bağımsız ülkedir ve bağımsızlığı her şeyin üstünde görüyor. Bağımsızlığın nimetlerinden de en iyi şekilde istifade ediyor." dedi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev resmi ziyaret amacıyla Azerbaycan'a gelen Fransız mevkidaşı François Hollande ile ziyaretinin ikinci gününde bir araya geldi. Konuk cumhurbaşkanını resmi törenle karşılanan Aliyev iki ülke milli marşlarının okunmasından sonra mevkidaşı Hollande ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Azerbaycan ve Fransa heyetleri arasında yapılan görüşmelerin akabinde iki ülke cumhurbaşkanlarının katılımıyla enerji, eğitim, ulaştırma, tarım ve orman ürünleri, aile ve sosyal hizmetler ile bilimsel çalışmaların karşılıklı desteklenmesi konularında işbirliği anlaşmaları imzalandı.

İki lider imza töreninden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Sorulan bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Aliyev ülkesinin iç ve dış siyasetle ilgili attığı adımlarda kesinlikle bağımsız olduğunu ve bu konuda herhangi bir etkinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Aliyev, "Azerbaycan bağımsız ülkedir ve bağımsızlığı her şeyden daha üstün görüyor. Bağımsızlığın nimetlerinden de en iyi şekilde istifade ediyor." dedi

Ermenisten ile yaşanan Dağlık Karabağ sorununu konusuna da değinen Aliyev, Ermenistan halkının Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra kendi kaderini belirlediğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Aliyev işgal altındaki Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan toprakları olduğunu ve söz konusu topraklarda kurulmak istenen ikinci bir Ermeni devletinin kabul edilemez olduğunu bildirdi. Aliyev, "Azerbaycan hiçbir zaman ikinci bir Ermeni devleti için kendi topraklarının kullanılmasına izin vermeyecek." dedi.

Aliyev, Fransa'nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na (AGİT) bağlı Minsk grubunun eş başkanı olduğunu hatırlatarak, "Fransa ve diğer eş başkanı olan ülkelerin problemin çözümü adına çalışmalarını artan bir tempoyla devam ettireceklerinden eminim." şeklinde konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise Dağlık Karabağ sorununun çözümü konusunda bazı problemlerin halen mevcut olduğunu ve çözüme engel oluşturduğunu söyledi Hollande, "Şu anda Azerbaycan'dayım, buradan da Ermenistan'a gideceği. Bu ziyaretler problemin çözümü adına çalışmak olarak değerlendirilmelidir. Bu ziyaretler çözüm adına temel prensipleri tekrar hatırlatma ve ortak öneriler üretme amacıyla gerçekleştiriliyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Hollande Fransa olarak Azerbaycan ve Ermenistan'ın arasında bir seçim yapmanın söz konusu olamayacağını da vurgulayarak, "Ben İlham Aliyev'e söyledim Serj Sarkisyan'a da problemin çözümü adına birlikte çalışmayı önereceğim."dedi.

François Hollande, Azerbaycan temaslarını tamamlamasının ardından Ermenistan'a geçecek. CİHAN

Yorumlar