Ahmet Davutoğlu: Kırım, uluslararası güç oyunlarında bir karta dönüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ukrayna’da sıcak bir çatışma beklemediğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Ahmet Davutoğlu: Kırım, uluslararası güç oyunlarında bir karta dönüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ukrayna’da sıcak bir çatışma beklemediğini ifade etti. Davutoğlu, "Bizi ilgilendiren yönüyle Kırım, maalesef uluslararası güç oyunlarının içinde bir kart haline dönüştü. Üzücü olan da budur." dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, katıldığı bir televizyon programında Ukrayna’daki gelişmeleri değerlendirdi. Davutoğlu, "Şuanda Ukrayna’da çatışmaların olmaması, bu çatışmaların sebeplerinin olmamasından değil, çatışacak kadar güçlü bir Ukrayna ordusunun olmamasından. Yoksa çatışma çıkardı. Aynı şey Karabağ’da olsun, ertesi gün savaş çıkar. Güçlerin eşit olmamasından dolayı bir taraf diplomasi kullanıyor, Rusya ise ‘ben buradayım’ diyerek askeri yığınak yapıyor.’’ değerlendirmesinde bulundu. Olayların ilk başladığı andan itibaren herkesin Ukrayna mozaiğinin korunmasına özen göstermiş olmamasını süreci bilek güreşine dönüştürdüğünü ifade eden Davutoğlu, her iki tarafı da tatmin eden formüller sunduklarını, maalesef tüm çabalara rağmen bunun gerçekleşmediğini dile getirdi. Ukrayna ve Türkiye’nin Avrasya coğrafyası ülkeleri olarak tek yönlü ve tek boyutlu olamayacağını kaydeden Davutoğlu, dış politikalarındaki çeşitliliğin bir eksen kayması olmadığı bir zaruret olduğunu anlattı. "AB ya da NATO üyesi olmak Rusya ile illa çatışmak anlamına gelmiyor. Ukrayna’nın da bu dengeyi koruması lazım." diyen Davutoğlu, başta BM olmak üzere uluslar arası sistemin eksikliğine vurgu yaptı.

"TATAR SOYDAŞLARIMIZIN KORUNMASI İÇİN SARF EDİYORUZ"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Bizi ilgilendiren yönüyle Kırım maalesef (uluslararası) güç oyunlarının içinde bir kart haline dönüştü. Üzücü olan da budur. O yüzden biz, Ukrayna’nın stratejik ortak ve komşu olarak birliğini muhafaza etmesini, diğer taraftan Kırım’ın, Kırım’ın içinde de Tatar soydaşlarımızın hakların korunması ve eşit vatandaşlık statülerin sarsılmayacak şekilde tahkim edilmesi için çaba sarf ediyoruz. Yapılan referandum bunu zedelediği için sakıncalıdır." şeklinde konuştu. Davutoğlu, bölgedeki gerginliğin sıcak çatışmamaya dönmemesi dileklerini "sıcak çatışma hiçbir meseleyi çözmez" sözleriyle dile getirdi. Dışişleri Bakanı, 1994 yılında Budapeşte anlaşmasına İngiltere, ABD ve Rusya’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne garantör ülke olarak imza attıklarını hatırlattı.

"İSRAİL’LE TAZMİNAT KONUSUNDA CİDDİ İLERLEME SAĞLANDI"

Türkiye’nin İsrail’le ilişkiler kapsamında Mavi Marmara krizinde mevcut durumun sorulması üzerine ise Dışişleri Başkanı Davutoğlu, "Özür ve tazminatta ciddi ilerlemeler sağlandı. Doğru olan adımı (30 Mart) seçim kaygısı olmadan atarız." dedi. CİHAN

Yorumlar