AGİTPA toplantısında konuşan Aliyev'den insan hakları vurgusu

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi (AGİTPA) 23. yaz oturumu Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başladı. Oturumun açılış konuşmasını yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, demokrasi ve insan haklarına işaret...

Google Haberlere Abone ol
AGİTPA toplantısında konuşan Aliyev'den insan hakları vurgusu

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi (AGİTPA) 23. yaz oturumu Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başladı. Oturumun açılış konuşmasını yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, demokrasi ve insan haklarına işaret etti. Ülkesinin son 10 yılda gerçekleştirdiği reformlar ve ekonomik kazanımların yanı sıra insan hak ve özgürlüklerinde de önemli ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı. Azerbaycan'ın bir çok uluslararası kurumun üyesi olduğunu hatırlatan Aliyev, ülke olarak bölge güvenliği konusunda üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirdiklerini bildirdi.

Ülkesinin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığını yürüttüğünü hatırlatan Aliyev, söz konusu kurumun aldığı kararlardan bazılarının bir kaç saat içerisinde uygulamaya koyulurken, Dağlık Karabağ sorunu konusunda alınan kararların 20 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen uygulanmadığını ifade etti. Uluslararası kurumların aldığı kararların uygulanmamasının kurumların etkisini azaltacağını belirten Aliyev '' Kağıt üzerinde kalan kararlar var. Nedense bu tür kararlar Azerbaycan olduğu zaman böyle oluyor'' dedi.

DÜNYANIN EN HIZLI GELİŞEN EKONOMİSİYİZ

Ülkesinin gerçekleştirdiği ekonomik gelişmeler konusunda da bilgi veren Aliyev yakalanan yükseliş trendi sayesinde dünyada en hızlı yükselen ekonomisi olduklarını söyledi. Aliyev uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından belirlenen yüksek reytingle son 10 yılda ülkesinin 170 milyar dolar yabancı yatırımı çekmeyi başardığını bildirdi.

Aliyev, ülkesinin gerçekleştirilecek Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı(TANAP) ve Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı(TAP) sayesinde Avrupa'nın enerji güvenliği konusuna önemli katkılar sağlayacağını bildirdi.

Oturumda konuşan Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov da Dağlık Karabağ konusuna vurgu yaptı.

AGİTPA Dönem Başkanı İsveç Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter de Dağlık Karabağ konusunda taraf ülkelerin liderler zirvesinin yeniden tesis edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Burkhalter Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun ateşkes rejimini bir ay daha uzatmasını problemin barış yoluyla çözümü adına ümit verici olduğunu kaydetti.

Toplantıya katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ise basına yaptığı açıklamada Azerbaycan'ın yararına olan her deklarasyonu desteklediklerini söyledi.

57 ülkeden 300'den fazla temsilcinin iştirak ettiği (AGİTPA) 23. yaz birleşimi 2 Temmuz 'a kadar çeşitli oturumlarla devam edecek.

CİHAN

Yorumlar