Afrika Birliği’nden Güney Afrika seçimlerine tam not

Güney Afrika seçimlerini 54 gözlemci ile takip eden Afrika Birliği’nden (AU) yapılan açıklamada, seçimlerin "özgür, adil, şeffaf ve güvenilir" bir ortamda bir gerçekleştiği belirtildi. AU Seçim Misyonu, Güney Afrika hükümetini, seçim...

Google Haberlere Abone ol
Afrika Birliği’nden Güney Afrika seçimlerine tam not

Güney Afrika seçimlerini 54 gözlemci ile takip eden Afrika Birliği’nden (AU) yapılan açıklamada, seçimlerin "özgür, adil, şeffaf ve güvenilir" bir ortamda bir gerçekleştiği belirtildi. AU Seçim Misyonu, Güney Afrika hükümetini, seçim kurulunu, siyasi partileri ve medyayı 5. genel seçimlerin barış içinde geçmesinden dolayı kutladı.

TSİ saat 14.00’deki resmi olmayan verilere göre oyların yüzde 98,49’u sayıldı. Toplam 24 milyon 680 bin kişinin kayıt yaptırdığı sandıklardan, 17 milyon 855 geçerli oy çıktı. 7 milyon kişinin kayıt yaptırmasına rağmen sandığa gitmediği ve halkın yüzde 73’ünün oy kullandığı seçimlerde, 246 bin oy geçersiz sayıldı.

İktidar partisinin oyları düşerken, 700 bin siyah vatandaşın “beyazların partisine” oy verdiği belirtiliyor.

Nelson Mandela’nın ardından ilk defa seçimlere giren Güney Afrika’daki iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi’nin (ANC) oyları, son verilere göre yüzde 62,19 olarak kaydedildi. 2009 seçimlerinde ANC yüzde 66 oy almıştı. Geçen seçimlerde yüzde 16 oy alan ana muhalefet partisi Demokratik İttifak (DA) ise şu anda yüzde 22,20 oy almış durumda. ANC Gençlik Kolları’ndan ihraç edilen Julies Malema’nın Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF) ise beklenenin çok üzerinde yüzde 6,25 oy toplamayı başardı.

Seçimlerde oylarını yaklaşık 1 milyon artıran DA’nın lideri Helen Ziller, 700 bin siyahın partisini seçmesinin büyük zafer olduğunu ifade etti.

Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın hakkındaki yolsuzluk raporlarına rağmen yeniden ülkeyi yönetmesi kesinleşti. Madenleri ve arazileri kamulaştıracağını söyleyen Julies Malema’nın meclise en az 14 milletvekili ile girecek olması, Güney Afrika parlamentosunu sert tartışmaların beklediği şeklinde yorumlanıyor.

Güney Afrika’daki parlamento ve eyalet meclisi üyelerini belirleyecek seçimlerde 29 parti yarıştı.

CİHAN

Yorumlar