Afganistan'da 72 sahabe aynı mezarlıkta yatıyor

Afganistan’ın başkenti Kabil’in güneyindeki Şüheda-yı Salihin vadisinde bulunan en eski mezarlıklardan birinde 72 sahabe birlikte yatıyor. Mezarlıkta, Afganistan’ın eski kralları, akrabaları, aile fertleri ve ünlü isimler de medfun. Mezarlık...

Google Haberlere Abone ol
Afganistan'da 72 sahabe aynı mezarlıkta yatıyor

Afganistan’ın başkenti Kabil’in güneyindeki Şüheda-yı Salihin vadisinde bulunan en eski mezarlıklardan birinde 72 sahabe birlikte yatıyor. Mezarlıkta, Afganistan’ın eski kralları, akrabaları, aile fertleri ve ünlü isimler de medfun.

Mezarlık içinde ağaçların kapladığı yeşil bir bahçe ve şelalelerin fışkırdığı bir havuz bulunuyor. Havuzun karşısında bulunan camlarla süslü cami içinde mermer taşlarla bezenmiş olan iki büyük mezar, sahabe efendilerimiz Hz. Tamim Ensar ve Cübeyr Ensar’a ait.

Çevredeki esnaflardan Haci Niyaz Muhammed, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Gördüğünüz iki mezar Peygamber Efendimiz'in sahabelerinden Hz. Tamim ve Hz. Cübeyr'in (r.a.) mezarlarıdır. Ensar’dan olan bu iki zat ordu komutanlığı yapmış. Bin 405 yıl önce, Hz. Osman ve Hz. Ali döneminde bin kişiden fazla sahabe, Medine’den Afganistan’a kadar İla-yı Kelimetullah için gelmiş ve burada vefat etmişler. Bu sahabelerden Hz. Tamim ve Hz. Cübeyr burada medfun ve başka 70 sahabe ise vadi yokuşunda toplu mezar olarak bulunuyor. O dönemlerde Afganistan’da Budizm hüküm sürüyormuş ve bu sahabeler sayesinde Afgan halkı İslam’ı tanımış ve Müslüman olmuşlar." diye konuştu.

Mezarlık, halkın özel günlerde en çok ziyaret ettiği mekânlardan. Binlerce kişi Nevruz'u mezarlıkta kurulan büyük pazarda kutluyor. Halkın Cuma namazını bu iki sahabenin yanı başında kılmayı tercih etmesi sebebiyle cami tıklım tıklım doluyor. CİHAN

Yorumlar