Afganistan sandık başında

Afganistan’da halk, bu sabah devlet başkanlığı seçimi için sandık başına gitti. Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan seçimde oy verme işlemi yerel saat ile 07.

Google Haberlere Abone ol
Afganistan sandık başında

Afganistan’da halk, bu sabah devlet başkanlığı seçimi için sandık başına gitti. Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan seçimde oy verme işlemi yerel saat ile 07.00’da başladı. Sandıklar 16.00’da kapanacak. İki dönem devlet başkanlığı yaptığı için yeniden aday olamayan şimdiki devlet başkanı Hamid Karzai’den boşalacak koltuk için 8 aday yarışıyor. Eski Dışişleri Bakanı ve eski Milli Güvenlik Danışmanı Zalmay Resul, iki adayın kendisi lehine çekilmesiyle yarıştan şanslı görülüyor. Hamid Karzai’nin kardeşi Kayyum Karzai ve 1973’teki darbeye kadar 40 yıl iktidarda kalan Zahir Şah’ın torunu Serdar Muhammed Nadir Naim, Zalmay Resul lehine adaylıktan çekildi. Seçimde 11 Eylül saldırılarından birkaç gün önce öldürülen Ahmet Şah Mesut’un danışmanı Dr. Abdullah Abdullah iddialı adaylar arasında. Abdullah, son seçimlerde Karzai’dan sonra en fazla oyu alarak ikinci olmuştu. Seçimin ikinci turunda Karzai ile yarışma hakkını elde eden Abdullah, seçimlerle ilgili istediği yasal düzenlemelerin yapılmaması nedeniyle adaylıktan çekilmişti. Taliban iktidarından sonra 5 yıl Afganistan Dışişleri Bakanlığını yapan Abdullah Abdullah son devlet başkanlığı seçimlerinden sonra kurduğu ‘Değişim ve Umut Koalisyonu’ ile Afgan siyasetinde önemli rol oynuyor.

Afganistan Anayasası gereği başkanlık seçimleri beş yılda bir düzenleniyor. Seçimlerin mevcut başkanın görev süresi dolmadan 30 ila 60 gün kadar öncesinde tamamlanması gerekiyor. Seçimlerde adaylardan herhangi biri yüzde elli oydan fazlasını alamazsa, en fazla oy alan iki aday arasında ikinci tur seçim yapılıyor. Seçim sonuçlarının 6 haftada netleşmesi bekleniyor. Merkez Seçim Komisyonu seçimin ilk turunu 24 Nisan’da açıklayacağını duyurdu.

30 milyon nüfuslu ülkede 20 milyon civarında kişinin geçici nüfus cüzdanı olduğu tahmin ediliyor. Afganistan Merkez Seçim Komisyonu yaptığı açıklamada, 3 milyon 808 bin 556 seçmen olduğunu bildirdi. Seçmenlerin 2 buçuk milyonu erkek.
Oy vermek için sanık başına gelen bir Afgan seçmen, “Biz seçim sürecini destekliyoruz ve adaletsizliğe hayır diyoruz” dedi. Saatlerce sıra beklediğini söyleyen başka bir kişi ise, “ Ülke çok zor bir dönemden geçiyor. Dolayısıyla vatana ve millete iyi hizmet etmesi için bugün devlet başkanımızı seçmeye geldik” diye konuştu.

Kabil’de ikamet ettiğini söyleyen bir başka genç seçmen, “Oyumu ülkeye barış ve istikrar getirecek kişiye vereceğim” dedi. “Bizim Taliban’dan hiçbir korkumuz yok, bugün biz kendi geleceğimiz için sandık başına geldik.” Diyen başka bir seçmen ise seçimlerin önemine dikkat çekti.

Afganistan devlet başkanlığı adayları ve bürokratlar sabah saatlerinde oy kullanmak için sandık başına gitti. 3 güçlü rakip olan Dr. Eşref Gani Ahmde Zay, Dr.Abdullah Abdullah ve Dr. Zalmay Resul yardımcılarıyla birlikte sabah sandık başındaydı. Oy kullandıktan sonra basın toplantısı düzenleyen Eşref Gani “Bugün Afganistan’ın gayretli halkı için büyük bir gün. İşte bu halk bugün kendi iradesiyle ülkenin geleceğinin seçiyor.” açıklamasında bulundu.
Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Siddik Siddiki, oy verme işleminin güvenli bir ortamda ve hiçbir problem yaşanmadan devam ettiğini bildirdi. Siddiki, yaklaşık 400 bin güvenlik elemanının sandıkların güvenliği için görevlendirildiğini aktardı.
CİHAN

Yorumlar