ABD’nin kuzeydoğu eyaletleri tipiye teslim

Şiddetli kar fırtınası ve rüzgarın etkili olduğu ABD’nin kuzeydoğu eyaletleri kışa teslim oldu.

Google Haberlere Abone ol
ABD’nin kuzeydoğu eyaletleri tipiye teslim

Şiddetli kar fırtınası ve rüzgarın etkili olduğu ABD’nin kuzeydoğu eyaletleri kışa teslim oldu. Binlerce uçak seferleri iptal edilirken, okullar tatil edildi. Şehir içi ve şehirler arası toplu ulaşımlarda büyük aksamalar yaşanırken, 100 milyon insanın olumsuz etkilendiği kaydedildi. Şuana kadar gelen haberlere göre tipi ve aşırı soğuklar sonucu 9 kişi de hayatını kaybetti.

Soğuk havanın etkisi ile yağan karların buzlanmaya sebep olması irili ufaklı birçok kazaya yol açarken, Boston şehri kardan etkilenen büyük şehirler arasında yer aldı. Boston ve çevre yerleşim birimlerine 38 ila 58 santimetre, New York’un şehir merkezine ise 20 santimetre kalınlığında kar düştü. Saatte hızı 55 kilometreyi geçen rüzgarla birlikte yağan kar, görüş mesafesini de zaman zaman sıfıra düşürdü.

New York, Philadelphia, Boston arasında etkili olan tipi ve kar ile aşırı soğukların yol açtığı trafik kazaları sebebiyle şuana kadar 9 kişi hayatını kaybetti. Binlerce belediye ve kamu çalışanı kapalı yolların açılması, cadde ile sokakların temizlenip tuzlanması için çalışırken, Massachusetts eyaletinde özellikle birçok yolun kapalı olduğu bildirildi. Sıcaklığın eksi 30 derecelere kadar düştüğü kuzeydoğu eyaletlerinde, polis, itfaiye telefon ile halka ulaşıp zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları konusunda uyardı. Yine yetkililer hafta başından itibaren halkı tipi ve soğuk havaya karşı uyarmıştı.

Perşembe günü etkili olmaya başlayan kar yağışı cuma sabahına kadar sürdü. Perşembe gününden bugüne kadar yaklaşık 2 bin 400 uçak seferi iptal edildi. Yine bugün New York saati ile sabah 10.00’a kadar da 2 bin 500 kadar uçak seferi rötarlı gerçekleştirilebildi. Tipinin etkili olduğu şehirlerdeki havaalanlarında mahsur kalan binlerce yolcu sabahı buralarda etti. Logan, John F. Kennedy, Newark gibi uluslararası havalimanlarında binlerce insanın buldukları battaniyeler ya da koltukların üzerinde uydukları görüldü.

Kuzeydoğu eyaletleri arasında demiryolu ulaşımı sağlayan Amtrak şirketi, Boston ile Washington arasındaki seferlerini bugün iptal etti. New York şehrinde ise toplu ulaşımlar hafta sonu ve tatil programına göre yapılabiliyor. New York Şehri’nin çiçeği burnunda Belediye Başkanı Bill de Blasio, halkı soğuk havaya karşı uyararak bu gece sıcaklığın eksi 21 ila eksi 26 dereceye kadar düşeceğini söyledi. Belediye Başkanı halktan trafiğe çıkmamasını ve belediye görevlilerinin kar temizliğini rahat yapabilmeleri konusunda yardımcı olmalarını istedi.

Meteoroloji uzmanları kuzeydoğu eyaletlerinde yaşanılan soğun havanın son 20 yılın en düşük seviyelerine ulaştığını bildirdi.

New York ile New Jersey eyaletlerinde tipi sebebiyle 2,5 milyon insanın elektriksiz kaldığı da bildirildi. Massachusetts, Maine eyaletlerinde ise şuana kadar ne kadar insanın elektriksiz kaldığı konusunda bil bilgi elde edilemedi.

KUZEY EYALETLERİ DE SOĞUKTAN DONUYOR

Ulusal Meteoroloji Servisi, Minneapolis gibi ülkenin kuzeyinde bulunan şehirlerde sıcaklığın eksi 35’lere kadar düştüğünü açıkladı. Bir süredir Minneapolis başta olmak üzere Chicago, Detroit, Milwaukee gibi ülkenin kuzey bölgelerindeki şehirleri soğuk havaya teslim olmuş durumda. Minnesota, Michigan, Indiana, Illinois ile Wisconsin eyaletlerinde aşırı soğuklar sebebiyle okullar tatil edildi. Bu eyaletlerde yetkililer halktan ihtiyaç duymadıkça dışarıya çıkmamaları, çıkanların ise iyi korunmaları konusunda uyardı.

Hafta sonu Green Bay şehrindeki Amerikan futbol müsabakası (Green Bay ile San Francisco takımları arasında) eski 19 derecede oynandı. Bu maç son 45 yılın en soğuk hava şartlarında oynanan oyunu olarak tarihe geçti. 1967 yılında yine aynı şehirde Green Bay ile Dallas arasındaki Amerikan futbol müsabakası eski 25 derecede oynanmıştı. CİHAN

Yorumlar