ABD’nin Kırgızistan Manas üssü kapanıyor

ABD Transit Merkezi Komutanı John C.Millard, Bişkek Manas Havalimanı’nda bulunan transit merkezin kapanması için hazırlıklara başladıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
ABD’nin Kırgızistan Manas üssü kapanıyor

ABD Transit Merkezi Komutanı John C.Millard, Bişkek Manas Havalimanı’nda bulunan transit merkezin kapanması için hazırlıklara başladıklarını söyledi.

Interfax’ın haberine göre, ABD üsle ilgili son görevi 28 Şubat’ta tamamladı.

Hava yakıt ikmali, personel ulaşım, kargo ulaşım ve askeri personelin Afganistan’a gidişi ve dönüşü gibi çok amaçlı olarak kullanılıyordu.

Millard personelin üssün kapanması için hazırlık yaptığını ve atıkların temizlenmesine çalıştığını kaydetti.

Afganistan’da gerçekleşen operasyon boyunca üsten 5,3 milyon asker taşındı.

ABD’nin Afganistan operasyonunda stratejik bir görev yerine getiren Manas, 33 bin uçağa havada yakıt ikmali yaptı, 136 bin uçağa yerde ikmal yaptı. 42 bin kargo taşıması gerçekleştirildi.

Kırgızistan ve ABD arasında sağlanan anlaşma çerçevesinde Manas transit merkezin 10 Temmuz 2014’e kadar kapanması gerekiyor.

ABD, 11 Eylül sonrası başlattığı Afganistan operasyonlarında Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e yakın Manas askeri üssünü 2001’den bu yana kullanıyor.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, 2014’de Uluslar arası Güvenlik Yardım Kuvveti’nin (ISAF) Afganistan’dan çekilmesinin ardından ABD’ye kiralanan Manas askeri üssünü de kapatacaklarını ifade etmişti.

Atambayev Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduktan sonra yaptığı ilk açıklamasında Manas askeri üssünün ülkenin güvenliği açısından bir garanti sağlamadığını, sivil objelerin sivil olarak kalması gerektiğini söylemişti.

Amerika’ya kızan birilerinin Manas üssüne saldırmalarını istemediğini ifade eden Kırgız lider, Kırgızistan’ın tüm uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan sorumluluklarını da her zaman yerine getireceğini kaydetmişti.

Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üyesi olan Kırgızistan’da Rus askeri üsleri ise varlıklarını sürdürüyor. Geçen yıl Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı anlaşma çerçevesinde 2017 sonrasında Rusya bölgede 15 yıl daha askeri varlıklarını garanti altına aldı. Rusya’nın, Bişkek'in hemen 20 kilometre dışında Kant askeri üssü, Issık Kul'da deniz askeri eğitim merkezi ve torpido gelişim merkezi, yine Issık Kul yakınlarında sismik gözlemevi ve Celalabad'da nükleer test gözlemevi bulunuyor. CİHAN

Yorumlar