ABD’li vekil: Polislerin görevden alınması ciddi endişelere yol açıyor

ABD Milletvekili Bill Keating, Türkiye’de binden fazla polisin görevden alınmasının Amerika'da ciddi endişelere neden olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol
ABD’li vekil: Polislerin görevden alınması ciddi endişelere yol açıyor

ABD Milletvekili Bill Keating, Türkiye’de binden fazla polisin görevden alınmasının Amerika'da ciddi endişelere neden olduğunu belirtti. Aynı zamanda Kongre Dış İlişkiler Komisyonu, Avrupa, Avrasya ve Yükselen Tehditler Alt Komitesi kıdemli üyesi olan Keating, özellikle de iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirilmek için çaba gösteren insanların yaşananlardan dolayı kaygılı olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'de 17 Aralık günü gerçekleşen 'yolsuzluk ve rüşvet' operasyonu ile sonrasında yaşanan gelişmelerle ilgili yazılı bir açıklama yapan Bill Keating, “Eski bir savcı olarak bağımsızlık, şeffaflık ve tarafsız adli sistemin sağlıklı bir demokrasi için ne kadar önemli olduğunu birinci ağızdan söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı. Keating, yolsuzluk operasyonunu gerçekleştiren polislerin görevden alınmasının kendisi gibi Türkiye-ABD ilişkilerini destekleyen kişiler arasında ciddi endişelere sebep olduğuna dikkat çekti.

Gezi Parkı protestoları sürecinde eylemci, aktivist ve gazetecilerin hedef alınmasının ardından mevcut görevden almaları endişe verici bulduğunu aktaran Keating, yaşananların Türkiye’deki demokratik kurumlara gölge düşürdüğünü vurguladı. Keating açıklamasında “Türk hükümetine bağımsızlık, şeffaflık ve tarafsız adli sistem gibi prensipleri, yolsuzluk soruşturmaları ve hukuka aykırı iddiaların olduğu davalarda koruması çağrısında bulunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de konu hakkında önceki gün açıklamalarda bulunmuş, Türkiye'de kimsenin hukukun üstünde olmadığı bir adaleti desteklediklerini dile getirmişti. CİHAN

Yorumlar