AB’den Mısır’daki idam kararları için endişe var, kınama yok

Avrupa Birliği, Mısır’da askeri yönetim tarafından 683 kişinin daha idam cezasına çarptırılmasını kınamaktan kaçınırken, endişelerini dile getirmekle yetindi. Brüksel, Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el Sisi’nin Mısır tarihinde...

Google Haberlere Abone ol
AB’den Mısır’daki idam kararları için endişe var, kınama yok

Avrupa Birliği, Mısır’da askeri yönetim tarafından 683 kişinin daha idam cezasına çarptırılmasını kınamaktan kaçınırken, endişelerini dile getirmekle yetindi. Brüksel, Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el Sisi’nin Mısır tarihinde ilk defa seçimlerle işbaşına gelen Muhammed Mursi’yi 3 Temmuz’da darbeyle devirmesinin ardından sessiz kalmakla ve askeri müdahaleyi mazur görmekle itham edilmişti.

AB Dış İlişkiler Servisi’nden (EEAS) yapılan 4 paragraflık yazılı açıklamada idam cezalarını kınayan herhangi bir ifadenin yer almaması dikkat çekiyor. AB’nin idam cezasına karşı olduğu vurgulanan açıklamada Brüksel’in Minye Mahkemesi’nin 683 kişiyi idama mahkûm etmesine “şiddetle itiraz ettiği” belirtiliyor. Aynı mahkemenin Mart ayı sonunda da 529 kişi hakkında idam cezası verdiği ve bu kararlardan 37’sinin onaylanmasının da kaygı verici olduğu ifade ediliyor.

Kitlesel yargılamaların milletlerarası insan hakları hukukunu açıkça ihlal ettiği kaydedilen açıklamada, “Sanıklara yönelik suçlamaların niteliği tam olarak belli değildir, yargı süreci en temel hukuki ilkeleri göz ardı etmektedir, kararlar suçların şahsiliği ilkesini ihlal ederek ciddi olarak orantısız görünmektedir.” denildi. Mısırlı yetkililerin milletlerarası standartlar çerçevesinde sanıkların adil ve zamanlıca yargılanması, iddiaların açık, soruşturmaların bağımsız olarak yürütülmesini temin etmesi gerektiğini kaydeden AB, sanıkların avukat ve aileleri ile görüşmelerinin de sağlanması çağrısı yaptı.

Mısır’ın insan hakları ihlalleri konusunda ve demokrasiye geçiş sürecinde çok ciddi endişelere yol açan adımlar attığına işaret edilen açıklamada, toplumdaki ayrışmaya son verilmesi ve demokratik, istikrarlı ve müreffeh bir Mısır için bu gidişatın durdurulması gerektiği de kaydedildi. CİHAN

Yorumlar