ABD'deki Türk derneklerinden Türk hükümetine demokrasi uyarısı

ABD’de, Ortabatı Türkî Amerikan Federasyonu (TAFM) çatısı altında faaliyet gösteren onlarca Türk derneği, Türkiye'de basın ve iletişim özgürlüğünün kısıtlanması, yargı ve kamu görevlilerinin görevlerini yapmasının engellenmesi ve güçler ayrılığı ilkesini.

Google Haberlere Abone ol
ABD'deki Türk derneklerinden Türk hükümetine demokrasi uyarısı

ABD’de, Ortabatı Türkî Amerikan Federasyonu (TAFM) çatısı altında faaliyet gösteren onlarca Türk derneği, Türkiye'de basın ve iletişim özgürlüğünün kısıtlanması, yargı ve kamu görevlilerinin görevlerini yapmasının engellenmesi ve güçler ayrılığı ilkesinin ihlal edilmesi konusundaki kaygılarını ortak bir basın bildirisi ile kamuoyuna duyurdu.

TAFM Başkanı Süleyman Turhan'ın okuduğu basın bildirisinde, Türkiye ve Türk insanını derneklerin çalışmasıyla tanıyan birçok Amerikalının, gelişmeleri kaygı ile takip ettiği ve Hizmet Hareketi'ne yapılan saldırılara bir anlam veremedikleri ifade edildi.

Türkiye'deki yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülmesini engelleyen siyasî müdahalelerin hukukun üstünlüğüne büyük darbe vurduğunu belirten federasyon başkanı Turhan, “Bu müdahaleler ülkedeki huzur ve istikrar ortamına zarar vermekte olup ülke ekonomisini de riske sokmaktadır. Demokrasi ve hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayan bu durum son yıllardaki kazanımları kaybettirmektedir.” ifadelerini kullandı.

Bildiride, basın ve iletişim özgürlüğüne müdahaleler, güçler ayrılığı ilkesinin gözetilmemesi, teşebbüs hürriyetine engel olunması ve iş dünyasına baskı, kamu görevlilerinin zan altında bırakılması ve hukuki, insani ve evrensel değerler gözetilmeden cadı avına çıkılmasının yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarını derinden üzdüğü belirtildi.

HİZMET HAREKETİ BAHANESİYLE DEMOKRASİYE DARBE VURULUYOR

Yaşananlardan dolayı Hizmet Hareketi'nin günah keçisi yapılmasının Türkiye’nin demokratik duruşuna zarar verdiğini vurgulayan Turhan, “17 Aralık’tan sonraki süreçte Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi ve Hizmet Hareketi’nin gönüllülerine yönelik türlü hakaretlerde bulunulmuş ve amansız itibarsızlaştırma gayretleri içine girilmiştir. Bunlar okyanus ötesi bir ülkede yaşarken, aynı zamanda ülkeleri ve milletleri için hizmet etme sevdasında olan bizim gibi binlerce insanın vicdanını kanatmaktadır. Türkiye’ye gitmiş gelmiş, ülkemizi yakından tanıyan ve seven birçok Amerikalı Türkiye dostu entelektüel, bu gelişmeleri ülkemizin demokrasisi ve AB sürecindeki açılımları bakımından kaygı verici ve tehlikeli bulmaktadır. Hizmet Hareketi vesilesiyle Türkiye’yi tanımış bu insanlar yaşananlara bir anlam verememektedir.” şeklinde konuştu.

Gelişmelerle Batılı çevrelerde yaygın olan "İslam, demokrasi ve gelişmişlik bir arada olamaz" tezine bahane oluşturulduğuna dikkat çeken Süleyman Turhan, “Ne yazık ki son bir kaç yıldır, özellikle demokratik açılımlara devam edilmemesi bir yana, geriye doğru gidilmektedir.” dedi.

ÜLKEMİZ İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Faaliyetlerinden ötürü hem ABD hem de Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinden çok sayıda takdir ve teşekkür belgeleri alan bir organizasyon olduklarını söyleyen federasyon başkanı, “Bizler, şimdiye kadar ülkemizin hakkıyla tanıtılması ve haklarının savunulması adına elimizden gelen her türlü çabayı gururla göstermeye çalıştık ve göstermeye de devam edeceğiz. Bütün bu çalışmalarımız esnasında Fethullah Gülen Hocaefendi’nin fikir ve tavsiyeleri bizler için her zaman bir esin kaynağı olmuştur.” diye konuştu.

Ortabatı Türkî Amerikan Federasyonu başkanı Süleyman Turhan, tüm iftira ve kötüleme kampanyalarına rağmen üye derneklerle Türk Amerikan ilişkilerinin geliştirilmesi için çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

Ortabatı Türkî Amerikan Federasyonu, kültür, eğitim ve ekonomi alanlarında faaliyet gösteren 40 derneği bünyesinde barındıran bir çatı kuruluşu. Vakıf, üyesi olan Türkmen, Kırgız, Ahıska ve Boşnak derneklerle de birlikte faaliyetler organize ediyor. CİHAN

Yorumlar