ABD ve Güney Kore: Kuzey Kore’nin provokasyonlarına sert cevap verilecek

ABD Başkanı Barack Obama ile Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Kuzey Kore’nin “provokasyonlarına” sert cevap verecekleri uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
ABD ve Güney Kore: Kuzey Kore’nin provokasyonlarına sert cevap verilecek

ABD Başkanı Barack Obama ile Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Kuzey Kore’nin “provokasyonlarına” sert cevap verecekleri uyarısında bulundu. Obama ayrıca Kuzey Kore’yi sadece Asya için değil, aynı zamanda ABD için de tehdit olarak gördüklerini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi, Pyongyang yönetiminin orta menzilli balistik füzeleri Kore yarımadasının doğusunda denize fırlatmasını kınamıştı. Bu kınamanın ardından geçtiğimiz Mart ayında açıklama yapan Kuzey Kore, nükleer caydırıcılığı geliştirmek için “yeni tür” nükleer denemeler yapabileceğini bildirmişti.

Kuzey Kore’deki nükleer tesisin son uydu görüntüleri, tesiste çalışmaların devam ettiğini gösteriyor. Ancak uzmanlar, söz konusu bilgiler doğrultusunda yapılan çalışmaların nükleer deneme yapabilecek düzeye henüz ulaşmadığı yorumunu dile getiriyor.

ABD Başkanı Obama, Seul ziyareti çerçevesinde Güney Kore Devlet Başkanı Park ile bir araya geldi. Her iki liderin ortak basın toplantısında konuşan Park, “Kuzey Kore’nin daha fazla provokasyon tehdidi yaptığı ve nükleer test olasılığını tartıştığı bir sırada Başkan Obama’nın Güney Kore ziyareti Kuzey Kore’nin provokasyonlarının hoş karşılanmayacağını gösteren sert bir mesaj gönderecektir.” dedi.

Obama ise Çin’in müttefiki Kuzey Kore’yi kontrol altına almak için nüfuzunu kullanacağına ümit ettiğini kaydetti. Pekin yönetimi de bugün Kuzey Kore, Çin, ABD, Japonya, Güney Kore ve Rusya arasında yapılan ve duraklayan görüşmelerin yeniden başlaması çağrısında bulundu.

Park ise Altılı Görüşmeler olarak bilinen toplantıların, dördüncü bir nükleer deneme sonrası “yarasız” olacağını söyledi.

İlk nükleer denemesini 2006 yılında yapan Kuzey Kore’ye BM yaptırım uyguluyor. Kuzey Kore’nin nükleer ve füze denemesi yapması yasaklanırken, BM üyesi ülkelerin de Pyongyang yönetimi ile silah ticareti ve finansal transferler yapması engelleniyor. CİHAN

Yorumlar