ABD ve AB’den Rus yetkililere yaptırım kararı

ABD ve Avrupa Birliği, Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ve Rusya’ya bağlanması yönünde destek sağlayan üst düzey Rus yetkililerle ilgili yaptırım kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol
ABD ve AB’den Rus yetkililere yaptırım kararı

ABD ve Avrupa Birliği, Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ve Rusya’ya bağlanması yönünde destek sağlayan üst düzey Rus yetkililerle ilgili yaptırım kararı aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın 20’den fazla kişinin ABD ve AB’ye seyahatleri yasaklanırken, mal varlıkları da donduruldu.

ABD Başkanı Barack Obama’nın imzaladığı listede üst düzey 7 Rus bulunuyor. Listede Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Başbakan Yardmcısı Dmitri Rogozin, iki parlamentodan milletvekilleri ve senatörler yar alıyor. Listeye Ukrayna devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve 10 kadar Kırımlı yetkili de eklendi.

AB’nin hazırladığı listede ise iki parlamentodan 10 kişi, 3 komutan ve 8 Kırımlı yetkili bulunuyor. Yaptırımın 6 ay süre ile uygulamaya konulduğu belirtildi.

Beyaz Saray, Rusya’nın Kırım sorununun çözümünde Ukrayna ile işbirliği yapması durumunda listenin daraltılabileceğine dikkat çekti.

RUSYA’DAN YAPTIRIM KARARINA “ŞANTAJ” TEPKİSİ

Federasyon Konseyi Başkanı Matviyenko, ABD yaptırımlarını şantaj olarak değerlendirdi, kendisinin yurtdışındaki herhangi bir mülkiyeti, banka hesabı ya da başka bir varlığının olmadığını söyledi.

Devlet görevlerini yapan isimlere Soğuk Savaş döneminde bile yaptırım kararı alınmadığını hatırlatan Matviyenko, Washington’ın baskı oluşturmaya çalıştığını ifade etti.

ABD’nin yaptırım kararı verdiği Duma milletvekillerinden Yelena Mizulina, kendisinin yurtdışında herhangi bir mal varlığı bulunmadığını, ancak yine de bu yönde alınan bir kararın “çirkin” olduğunu söyledi.

BDT ülkeleri ile entegrasyon komisyonu başkanı Leonid Slutski de yaptırım kararını beklediklerini, kendisinin de yurtdışında herhangi bir mal varlığı olmadığını belirtti. CİHAN

Yorumlar