ABD - Pakistan stratejik diyalog toplantısında gündem Afganistan

ABD ile Pakistan ilişkilerini güvenlik dışında ticaret, enerji ve eğitim alanlarında da geliştimek amacıyla başlatılan ‘Stratejik Diyalog’ toplantısı Washington’da gerçekleşti.

Google Haberlere Abone ol
ABD - Pakistan stratejik diyalog toplantısında gündem Afganistan

ABD ile Pakistan ilişkilerini güvenlik dışında ticaret, enerji ve eğitim alanlarında da geliştimek amacıyla başlatılan ‘Stratejik Diyalog’ toplantısı Washington’da gerçekleşti. Toplantıda ABD’nin Afganistan’dan çekilme süreci ve sonrasında yaşanabilecekler öncelikli konu olarak ele alındı.

Heyetler arası görüşmelerin ardından yapılan basın toplantısında ilk sözü alan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Pakistanlı heyeti ‘Esselamu Aleykum’ diyerek selamladı. Kendilerini misafir etmekten memnuniyet duyduğunu belirten Kerry, iki ülke arasında daha yapıcı ilişkilerin kurulması konusundaki kararlığını dile getirdi. Pakistan'ın, güvenli bir Afganistan'ın desteklenmesinde hayati bir ortak olduğunu ifade eden Kerry, Pakistan’ın güvenliğinin Afganistan’ın başarılı olmasın ile ne kadar yakından ilişkili olduğunu bildiklerini söyledi. Kerry, bu yüzden sınır ötesi saldırıların görüşmelerin ana konusu olduğunu söyledi.

İSTİKRARLI AFGANİSTAN BÖLGENİN YARARINA

Pakistan Ulusal Güvenlik ve Dışişleri Danışmanı Sartaj Aziz, ABD’nin Afganistan’dan ayrılmasının Pakistan ve bölge güvenliğini tehdit edecek bir boşluk oluşturmaması gerektiğini vurguladı. Afganistan'da görülecek herhangi bir istikrarsızlığın ağır yüküyle yüzleşmek zorunda kalabileceklerini dile getiren Aziz, “Afganistan’ın istikrarın yakalandığı ve geçmiş hataların tekrarlanmadığı bir başarılı dönüşüme geçtiğinden emin olmalıyız.” şeklinde konuştu. ABD ile Pakistan arasında stratejik ortaklığın karşılıklı güvene dayalı olduğunu dile getiren Aziz, ABD’den Pakistan ile ilişkilerine sadece Afganistan veya terörle mücadele olarak bakmamasını talep etti. CİHAN

Yorumlar