ABD Kongresi’nde Hocalı katliamını anma günü

ABD Kongresinde Hocalı katliamının 22. yıl dönümü dolayısıyla bir anma programı düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
ABD Kongresi’nde Hocalı katliamını anma günü

ABD Kongresinde Hocalı katliamının 22. yıl dönümü dolayısıyla bir anma programı düzenlendi. Azerbaycan Dostları Birliği’nin (AFAZ) düzenlediği programa 20 ABD’li milletvekili katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Azerbaycan'ın Washington Büyükelçisi Elin Süleymanov, 1992 yılının 26 Şubat’ında Azerbaycan’da çok trajik bir hadise yaşandığını dile getirdi. 600’den fazla insanın hayatını kaybettiğini ifade eden Süleymanov, Hocalı Katliamı’nın Azerbaycan ve Ermenistan arasında şiddeti sona erdirme ve barışı sağlama ihtiyacının bir sembolü olduğunu ifade etti. Azerbaycan ile ABD arasındaki diplomatik ilişkilerinin 1992 yılında başladığını belirten ve iki ülke arasındaki stratejik ilişkinin önemine değinen Süleymanov, ABD’ye Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki problemlerin çözümü konusunda daha etkin rol oynama çağrısında bulundu.

Programda konuşan ABD’li milletvekilleri de Hocalı Katliamı’nın Azerbaycan ve insanlık tarihi adına üzüntü verici olduğunu ifade etti. İki ülke ilişkilerinin önemine vurgu yapan milletvekilleri, Azerbaycan’ın ABD’nin çok önemli ve stratejik bir müttefiki olduğunu vurguladı.

Cumhuriyetçi Parti Texas Milletvekili Ted Poe, Hocalı kurbanlarının adalet için ağladığını söyledi. Geçen zamanın bu çığlıkları dindiremeyeceğini belirten Poe, “Uluslararası toplumun bu trajediyi, katliamı ve cinayeti anlaması çok önemli.” dedi.

Cumhuriyetçi Parti Florida Milletvekili Ileana Ros-Lehtinen, Hocalı katliamanın Azerbaycan tarihinin en kötü günlerinden biri olduğunu ifade etti. Lehtinen, “Bu ayrıca tüm insanlık için üzücü bir gün.” dedi.

Programa ayrıca çok sayıda Kongre çalışanı, Azerbaycan ve Türk toplum temsilcisi katıldı. Katılımcılara Hocalı Katliamı’nı anlatan bir sine vizyon gösterimi sunuldu.

1991-94 yılları arasında Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan Dağlık Karabağ savaşı sırasında, kadın, yaşlı ve çocuk yüzlerce Azeri Türkü hayatını kaybetti. 25-26 Şubat gecesinde Rusya'nın 366. Motorize Alayı'nın desteğiyle Hocalı’ya saldıran Ermeni silahlı birlikleri, 106'sı kadın, 83'ü çocuk toplam 613 Azerbaycan vatandaşını katletmişti.

Azerbaycan Büyükelçiliği’nin de desteklediği programa katılan milletvekillerinin isimleri şöyle: Demokrat Parti Texas Milletvekili Sheila Jackson Lee, Cumhuriyetçi Parti Texas Milletvekili Pete Olson, Demokrak Parti Texas Milletvekili Henry Cuellar, Cumhuriyetçi Parti Oklahoma Milletvekili Jim Bridenstine, Demorat Parti New Mexico Milletvekili Michelle L. Grisham, Cumhuriyetçi Parti Texas Milletvekili Ted Poe, Cumhuriyetçi Parti Pennsylvania Milletvekili Bill Shuster, Demokrat Parti Texas Milletvekili Gene Green, Cumhuriyetçi Parti Texas Milletvekili Al Green, Cumhuriyetçi Parti Florida Milletvekili Ileana Ros-Lehtinen , Cumhuriyetçi Parti Ohio Milletvekili Mike Turner, Cumhuriyetçi Parti Pennsylvania Milletvekili Charlie Dent, Cumhuriyetçi Parti Texas Milletvekili Ralph Hall, Congressman Robert Aderholt, Demokrat Parti Pennsylvania Milletvekili Mike Doyle, Demokrak Parti Texas Milletvekili Pete Gallego, Demokrat Parti New York Milletvekili Yvette Clark, Demokrat Parti New York Milletvekili Hakeem Jeffries, Demokrat Parti New Jersey Milletvekili Donald Payne and Demokrat Parti Virginia Milletvekili Jim Moran. CİHAN

Yorumlar