ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Türkmenistan’da

ABD Dışişleri Bakanı’nın Güney ve Orta Asya’dan sorumlu yardımcısı Nisha Biswal ve beraberindeki heyet, Türkmenistan’da temaslarda bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Türkmenistan’da

ABD Dışişleri Bakanı’nın Güney ve Orta Asya’dan sorumlu yardımcısı Nisha Biswal ve beraberindeki heyet, Türkmenistan’da temaslarda bulunuyor. Daha önce bu görevi yürüten kıdemli diplomat Robert Blake’den görevi devralan Nisha Biswal Türkmenistan’a ilk ziyaretini gerçekleştiriyor.

ABD’li diplomatın ilk durağı Devlet Başkanlığı Köşkü oldu. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Biswal’ı makamında kabul etti. ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı John Kerry’nin selamını ileten Biswal, Obama yönetiminin Türkmenistan ile tesis edilen işbirliğini sürdürmek istediğini aktardı. Berdimuhamedov’un özellikle Orta Asya bölgesinde barışın, istikrarın sağlanması yönündeki uluslararası inisiyatiflerini desteklediklerini kaydeden Bakan Yardımcısı Biswal, Başkana Obama ve diğer ABD yetkililerinin Türkmenistan’ın Afganistan’ın ekonomik bakımdan kalkınması yönünde sağladığı büyük katkılardan dolayı teşekkür ettiğini bildirdi. Afganistan’ın kalkınması için büyük projelerin hayata geçirilmesi için çaba harcandığını belirten ABD’li diplomat, bunların arasında Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı ve Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu hattı projelerinin yer aldığını belirtti.

Devlet Başkanı Berdimuhamedov da ABD ile hem ikili hem de uluslararası örgütler, bölgesel kurumlar bazında işbirliğini daha da pekiştirmek istediklerini kaydetti.

ABD’li diplomat Biswal, Aşkabat’ta bu yıl üçüncüsü düzenlenecek Türkmen-Amerikan istişare toplantısına da katılacak. Bu toplantıda, bölgesel güvenlik, Afganistan’daki son gelişmeler, ticari ve ekonomik ilişkiler, insan hakları gibi birçok konu değerlendirilecek.
Bakan Yardımcısı Biswal, bugün akşam saatlerinde basın toplantısı düzenleyerek ziyaretini değerlendirecek.

CİHAN

Yorumlar