ABD araştırmasına göre Türkler seküler demokrasiyi destekliyor

ABD'de 7 Müslüman ülkeyi konu alan bir araştırmada İslam ülkelerinin laiklik, demokrasi ve yaşam tarzlarına bakışı konusunda ilginç veriler elde edildi.

Google Haberlere Abone ol
ABD araştırmasına göre Türkler seküler demokrasiyi destekliyor

ABD'de 7 Müslüman ülkeyi konu alan bir araştırmada İslam ülkelerinin laiklik, demokrasi ve yaşam tarzlarına bakışı konusunda ilginç veriler elde edildi. Michigan Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (Michigan Institute for Social Research) tarafından Tunus, Mısır, Irak, Lübnan, Pakistan, Suudi Arabistan ve Türkiye'de yapılan araştırmaya göre Türk halkının büyük çoğunluğu demokratik, laik yönetim biçimiyle ilgili olumlu kanaatler taşıyor. Araştırmaya göre Tunus, Lübnan ve Türkiye halkı Mısır, Irak, Pakistan ve Suudi Arabistan halkından daha az muhafazakâr ya da daha liberal.

Araştırmada Tunusluların, Türkler ve Lübnanlılarla birlikte, diğer ülkelere kıyasla kadın-erkek eşitliğini daha çok savunduğu belirtildi. Kadınların istediği kıyafeti kendilerinin seçmesi özgürlüğünü Tunus halkı yüzde 56, Türkler yüzde 52, Lübnanlılar yüzde 49, Suudi Arabistanlılar yüzde 47, Iraklılar yüzde 27, Pakistanlılar yüzde 22, Mısırlılar ise yüzde 14 oranında destekledi.

Tunuslular, Türkler, Lübnanlılar ve Iraklıların seküler yönetim biçimini destekledikleri savunulan araştırmaya göre bu ülke halklarının yüzde 70-80'i din ve devlet işlerinin ayrılmasını daha doğru buluyor. Araştırmaya göre bu ülke halkları, en iyi yönetim biçiminin yüzde 90 demokrasi olduğunu düşünüyor.

Tunusluların yüzde 38’i İslami bir yönetim biçimini savunurken bu oranın Lübnan, Pakistan ve Türkiye’de daha düşük; ancak Mısır ve Irak’ta daha yüksek olduğu belirlendi.

TÜRKİYE'DE SADECE YÜZDE 32, BAŞÖRTÜSÜNÜ ONAYLAMIYOR

Mısır halkı son gelişmelerin ardından yüzde 71 oranında askeri yönetimi olumlu karşılarken, bu oranın Tunus’ta yüzde 35, Türkiye, Irak, Lübnan ve Pakistan’da ise yüzde 10-25 ile çok daha düşük olduğu ifade edildi.

Araştırmaya göre bu ülke halklarının büyük bir kısmı, kadınların başlarını örtmesinin uygun olduğunu; ancak yüzlerini kapatmalarının gerekli olmadığını düşünüyor. Türklerin yüzde 32’si kadınların başlarını kapatmamasının uygun olduğunu düşünürken, bu oran Lübnan’da yüzde 49 oldu. CİHAN

Yorumlar