AB, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova ile işbirliği anlaşması imzaladı

Rusya’nın karşı çıktığı ve Ukrayna’nın bölünmesine neden olan AB ile ekonomik işbirliği anlaşmalarına imzalar atıldı. AB, Ukrayna’nın yanısıra Gürcistan ve Moldova ile de benzer anlaşmalar imzaladı.Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro...

Google Haberlere Abone ol
AB, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova ile işbirliği anlaşması imzaladı

Rusya’nın karşı çıktığı ve Ukrayna’nın bölünmesine neden olan AB ile ekonomik işbirliği anlaşmalarına imzalar atıldı. AB, Ukrayna’nın yanısıra Gürcistan ve Moldova ile de benzer anlaşmalar imzaladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko anlaşmanın imzalanmasının, AB üyeliği hazırlıkları için önemli bir işaret olarak gördüklerini söyledi. Ukrayna’da 20 Haziran’da ilan edilen ateşkes de bugün sona erdi.

Ukrayna’nın AB hedefi için son aylarda önemli bir bedel ödediğini hatırlatan Poroşenko, tam hazır olunca AB’ye girmek istediklerini kaydetti. İşbirliği anlaşmasını üyelik için hazırlık olarak gören Poroşenko, “AB bir değerler birliği. Biz AB ile aynı değerleri paylaştığımız için anlaşmayı imzaladık.” dedi.

Brüksel’de gerçekleşen törende Moldova adına imzayı Başbakan Iurie Leanca, AB adına da Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manule Barroso attı.

Eski Sovyet ülkesi Gürcistan da AB ile işbirliği anlaşmasına imza koydu. Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili anlaşmaya imza koyan isim oldu.

Toplam 1135 sayfadan oluşan metni 28 AB üyesi ülke liderlerinin de imzalaması gerekiyor.

Rusya’dan ilk tepki ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigori Karasin’den geldi. Bu tür anlaşmaları imzalamanın her ülkenin egemen hakkı olduğunu kaydeden Karasin, “Ancak Ukrayna ve Moldova açısından bunun önemli sonuçları olacak. Biz yanlış anlaşılmalara neden olacak açıklamadan kaçınmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Rusya, AB ile işbirliği anlaşması imzalayan ülkelerin BDT ile özel ticari ilişkilerinin devam etmesinin imkansız olduğunu kaydediyor. Ziran AB’den özel gümrükle Ukrayna’ya gelecek malların eski sisteme göre Rusya pazarına girmesi mümkün olmayacak. Ukrayna ve Moldova ile ticari ilişkilerin daralmasına neden olacak anlaşmadan Rusya’nın da zarar göreceği yorumları yapılıyor.

CİHAN

Yorumlar